Energie
Actionar nou in proiectul Nabucco
Un al saselea actionar s-ar putea implica in proiectul Nabucco, in urmatoarele trei luni, iar consortiul care construieste gazoductul a semnat scrisori de intentie cu mai multi clienti potentiali, a dec
Energie
Actionar nou in proiectul Nabucco
Un al saselea actionar s-ar putea implica in proiectul Nabucco, in urmatoarele trei luni, iar consortiul care construieste gazoductul a semnat scrisori de intentie cu mai multi clienti potentiali, a declarat, pentru Reuters, directorul Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek. Companiile care vor participa la construirea gazoductului de 3.300 de kilometri, respectiv Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), au avut discutii pentru atragerea unui nou partener in priectul estimat la 4,6 miliarde de euro."Suntem foarte, foarte aproape de un acord cu al saselea actionar. Suntem optimisti ca vom semna un contract in urmatoarele doua-trei luni", a afirmat Mitschek. Bulgargaz a anuntat, in octombrie, ca actionarii Nabucco poarta discutii cu patru grupuri energetice europene, Gaz de France, Total - Franta, E.ON si RWE - Germania, referitoare la vanzarea unei participatii la proiect. Pe de alta parte, consortiul va publica, in perioada februarie-aprilie, termenii si conditiile valabile pentru contractele cu viitorii clienti. "Am semnat deja scrisori de intentie cu clienti potentiali din mai multe state europene", a adaugat Mitschek. (Mediafax)
Piata de capital
SNCDD devine casa de compensare
Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare (SNCDD) va functiona ca si casa de compensare pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si isi va majora capitalul social cu pana la un milion de lei, prin aport in numerar al actionarilor. Compania are in prezent un capital social de 381.200 de lei. Actionarii isi pot exercita dreptul de preferinta in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii privind majorarea in "Monitorul Oficial", respectiv 5 ianuarie. Pe langa aportul in numerar, SNCDD isi va majora capitalul cu valoarea aportului in natura a BVB, constand in programe informatice si echipamente neecesare functionarii firmei ca si casa de compensare. Valoarea aportului va fi evalutata de PricewaterhouseCoopers Romania. Presedintele Consiliului BVB, Septimiu Stoica, a declarat in luna octombrie, ca Bursa va introduce, peste cateva luni, tranzactii cu instrumente derivate, una dintre conditiile ramase de indeplinit fiind obtinerea unui suport pentru compensare. La inceputul acestui an, Depozitarul Central, firma controlata de BVB, a devenit singura entitate autorizata sa presteze de servicii de depozitare si registru pentru firmele listate la bursa. (Mediafax)
Piata de capital
Suprasubcriere de 20 milioane de lei la Ardaf
Actionarii Ardaf Cluj-Napoca au subscris, pana vineri, ultima zi de participare la majorarea capitalului social, titluri in valoare de 120 milioane de lei, peste suma propusa pentru capitalizarea companiei de asigurari, a declarat administratorul special, avocatul Radu Cocea. Actionarii asiguratorului au hotarat, in luna noiembrie a anului trecut, sa majoreze cu 100 milioane de lei capitalul social, situat in prezent la 62,58 milioane de lei. Potrivit celor mai recente date de la Registrul Comertului, din 28 noiembrie, Tender SA detine 56,19% din capitalul Ardaf, Raiffeisen Zentralbank Austria controleaza 19,92% din titluri, iar fondul Clairmont Holding Limited are o participatie de 10,17%. Actionarii Ardaf au subscris, in perioada 23 noiembrie-27 decembrie (prima etapa a perioadei de subscriere), titluri in valoare de 59,36 milioane de lei. A doua etapa s-a incheiat vineri. In cazul suprasubscrierii, alocarea actiunilor se va face prorata. (Mediafax)
Comert
Electronice de 155 miliarde de dolari in SUA
Vanzarile de produse electronice de consum ar putea atinge valoarea-record de 155 miliarde de dolari in SUA, in 2007, in urma cresterii interesului pentru jocuri video, muzica in format digital si pentru televizoare cu ecran plat, potrivit asociatiei firmelor din sectorul de profil. Vanzarile angro de produse electronice de larga destinatie, categorie care include playerele audio, telefoanele mobile sau computerele personale, vor avansa cu circa 8%, de la 145 miliarde de dolari in 2006. Cresterea s-a plasat la 13%, in anul 2006, peste nivelul prognozat, de 8%, se arata in raportul anual al asociatiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.