"Caiete Critice" a reparut, cu numarul 5, pe piata literara, oferind cateva articole demne de semnalat. Directorul publicatiei, Eugen Simion, discuta despre "pacatele creatorilor", adica nebunia creata in jurul "colaborarilor" scriitorilor cu fosta S
"Caiete Critice" a reparut, cu numarul 5, pe piata literara, oferind cateva articole demne de semnalat. Directorul publicatiei, Eugen Simion, discuta despre "pacatele creatorilor", adica nebunia creata in jurul "colaborarilor" scriitorilor cu fosta Securitate. Tot E. Simion scrie despre "un memorandist intarziat", in memoriam: Ioan Serb. Alte texte interesante sunt cele ale lui Basarab Nicolescu, Oana Soare (eseu legat de Petru Dumitru), Calin Caliman - o cronica de film la "Pacala se intoarce". Dar punctul de atractie al acestui numar din "Caiete" ramane interviul lui Nicolae Iliescu, cu presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu. Acesta din urma face diverse confesiuni, despre rolul criticii si al autorilor de literatura (care e "iubita" scriitorilor!), despre lectura - unii oameni nu pot trai fara sa citeasca, despre hazard. N. Manolescu raspunde tirului intrebarilor mai tanarului si inteligentului sau interlocutor cu naturalete si luciditate; de exemplu, in ceea ce priveste generatia 2000, criticul e destul de circumspect: repartitia talentelor tine de hazard, vorba lui Noica, am putea avea 44 de genii sau niciunul. La intrebarea esentiala "are ce cauta scriitorul in politica", Nicolae Manolescu vine cu o contrareplica - "intrebarea corecta ar fi daca (ei, scriitorii - n.b.) au gasit (acolo - n.b.) ceea ce cautau?"Optimistul "din el" pretinde ca traieste in viitor, fara a fi un cinic, si cu un mare model: G. Calinescu. "Stiu sa gatesc - Sunt un tip casnic. Am un caine. Si remuscari. Nu si invidii", raspunde fugitiv si laconic cel care se teme cel mai mult de boala si de moarte, demonstrand si sensibilitatile durului critic. In fapt, dialogul in sine il "umanizeaza" pe cel care nu s-a hotarat ce vrea de la posteritate, tocmai pentru ca mai are multe de spus si de demonstrat acum, aici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.