Carpathian Energy - Companie Petroliera SRL a anuntat Oracle Energy Corporation ca putul numarul trei din bazinul petrolifer Nadlac este pregatit pentru productie. In luna ianuarie a anului trecut, putul cu numarul 3 din bazinul petrolifer Nadlac a f

Carpathian Energy - Companie Petroliera SRL a anuntat Oracle Energy Corporation ca putul numarul trei din bazinul petrolifer Nadlac este pregatit pentru productie. In luna ianuarie a anului trecut, putul cu numarul 3 din bazinul petrolifer Nadlac a fost testat si pregatit pentru productie. De atunci, diferite agentii guvernamentale au cerut numeroase acte si rapoarte inainte de a acorda aprobarea functionarii putului. Compania Carpathian a depus toate actele cerute si acum asteapta aprobarea din partea ultimei agentii.
In 2006, in intampinarea faptului ca Romania va deveni membra a Uniunii Europene, Carpathian, impreuna cu alte companii energetice din tara noastra, a colaborat cu diferite agentii guvernamentale in vederea identificarii solutiilor pentru anumite proceduri care au cauzat intarzierile amintite.
Ca urmare, anumite proceduri cerute de legislatia in domeniu vor fi modificate incepand cu aceasta luna, in timp ce puturile de petrol sau gaze gata pentru productie vor primi aprobarea imediata urmand ca actele aditionale necesare sa fie depuse pentru a pune capat tuturor hibelor. Datorita acestor modificari, Carpathian nu se asteapta la intarzieri nejustificate in ceea ce priveste celelalte sonde care vor fi puse in functiune anul acesta.

Noi puturi, la Cozieni

Astfel, Carpathian va pune in cateva saptamani in functiune putul numarul 3, asta pentru a mentine presiunea si o activitate minima constanta in asteptarea licentelor necesare pentru productie. Totodata, lucrarile la putul numarul 4 si putul numarul 100 au fost suspendate temporar pana la acordarea licentei de productie din bazin. Dupa primirea aprobarii, Carpathian planuieste sa incerce repunerea in functiune a putului 4 si reevaluarea zonelor de petrol si gaze.
De asemenea, Carpathian a hotarat ca forarea unor noi puturi in bazinul Cozieni este cea mai buna metoda de a exploata la maximum cantitatea de gaze din rezervele ramase. Initial, s-a crezut ca repunerea in uz a sondelor existente ar fi practica, insa s-a constatat ca sondele nu ar avea o fixare in ciment adecvata.
Cand instalatia apartinand Carpathian va fi gata sa inceapa activitatea, compania planuieste sa foreze primele doua puturi din bazinul Cozieni inainte de a muta echipamentul in bazinul Bordei Verde Vest pentru inceperea programului de foraj acolo. Carpathian intentioneaza sa foreze
aceste doua puturi incepand cu acest an. Modificarile aduse instalatiei de foraj achizitionate de Carpathian au fost finalizate si, in prezent, compania asteapta aprobarea definitiva din partea agentiilor vamale din Romania inainte de a imbarca echipamentul si a-l aduce la Constanta, pe Marea Neagra.
Din cauza intarzierilor cu care s-a confruntat compania in ceea ce priveste punerea in productie a putului numarul 3 din bazinul Nadlac, instalatia va fi expediata de indata ce licentele sunt finalizate si aprobate.
Se asteapta ca instalatia sa fie transportata in primul trimestru din 2007. Oracle Energy Corp este o companie internationala canadiana de petrol si gaze cu investitii in Italia, Romania, Peru si Texas, SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.