Tot mai crancena batalie pentru un loc sub soarele mediatic obliga partidele la tot soiul de smecherii.
Una dintre acestea, de mare raspandire in ultimul timp, consta in convocarea de conferinte de presa duminica dupa-amiaza, din considerentul c
Tot mai crancena batalie pentru un loc sub soarele mediatic obliga partidele la tot soiul de smecherii.
Una dintre acestea, de mare raspandire in ultimul timp, consta in convocarea de conferinte de presa duminica dupa-amiaza, din considerentul ca ziarele si televiziunile vor prelua pe spatii largi declaratiile, data fiind criza de evenimente din zilele de odihna.
Sub acest semn poate fi pusa conferinta de presa organizata duminica, 7 ianuarie 2007, de principalul partid de Opozitie.
In hotarele ei, purtatorul de cuvant al PSD i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu ca pana la sfarsitul primei saptamani din sesiunea parlamentara sa prezinte in Parlament o structura guvernamentala reformata.
Restructurarea Guvernului a mai fost reclamata de PLD si PD.
Nici PLD si nici PD n-au dat insa un ultimatum lui Calin Popescu Tariceanu. Asa cum am mai scris, tema restructurarii, desi importanta, nu e una care sa aduca vizibilitate si, mai ales, voturi.
Din acest punct de vedere, ultimatumul dat de PSD suna ciudat. Cu atat mai ciudat cu cat restructurarea Guvernului nu se inscrie in chip organic printre temele unui partid de stanga.
La Congresul Extraordinar, prin alegerea lui Ion Iliescu drept presedinte de onoare, PSD a lasat sa se inteleaga ca-si asuma o mai mare radicalitate de pe pozitiile unei formatiuni de stanga.
Mai mult, prin vocea lui Mircea Geoana, PSD a anuntat o schimbare de strategie in atitudinea fata de actuala Putere. Luand in seama criticile potrivit carora Presedintia a fost ocolita, principalul partid de Opozitie a declarat ca-l va lua in catarea pustii si pe Traian Basescu. Sub acest semn, ne-am fi asteptat ca PSD sa inceapa noul an politic autohton cu un spectaculos atac la adresa Puterii in ansamblu.
Un atac intr-o chestiune menita a da satisfactie propriului electorat.
Ultimatumul dat premierului in chestiunea restructurarii nu numai ca nu e acel atac radical de pe pozitia de stanga la adresa intregii Puteri dar, in plus, lasa impresia penibila ca PSD face din nou jocurile lui Traian Basescu in razboiul cu PNL.
Aceasta, deoarece pledoaria pentru restructurarea Guvernului se inscrie in campania dusa de PLD si PD, sub supravegherea cotrocenista, de slabire a autoritatii lui Calin Popescu Tariceanu in PNL.
Theodor Stolojan si asociatii au declarat in numeroase randuri ca gruparea Tariceanu mai e inca la conducerea PNL, deoarece are la dispozitie sacul lui Mos Craciun in materie de functii si privilegii. Daca gruparea Tariceanu pierde acest enorm avantaj sau cel putin si-l mai micsoreaza - continua rationamentul gruparii Stolojan - , atunci tot mai multi liberali de frunte vor trece in tabara disidentilor.
Restructurarea ar aduce cu sine un guvern mai suplu, dar si mai mic. Asta ar insemna desfiintarea mai multor ministere. Pentru PD n-ar fi nici o problema. Fiind fata de Traian Basescu asemenea PCR fata de Nicolae Ceausescu, PD va accepta pierderea unor ministere. Pentru PNL ar fi insa dramatic.
Reducerea numarului de ministere ar fi o operatiune care ar starni mari nemultumiri in partid.
Dincolo de scandalul intern, care ar adanci imaginea de partid manat de lupte, PLD mizeaza si pe atragerea celor ramasi fara posturi.
Prin raportare la realitatile dambovitene, tactica PLD pare extrem de eficienta.
Unitatea in jurul lui Calin Popescu Tariceanu nu e o unitate de idei, de idealuri, nici macar de sentimente. E o unitate interesata, avand drept temei posibilitatea lui Calin Popescu Tariceanu de a imparti functii si privilegii.
Daca i se ia aceasta posibilitate sau cel putin i se micsoreaza, unitatea se destrama.
Si atunci PNL poate fi preluat de gruparea Theodor Stolojan.
Putinele ziare si televiziuni care au reflectat conferinta de presa a PSD s-au grabit sa titreze: PSD revine in forta!
In forta, dar de pe aceleasi pozitii buimace de dinainte de Congres, pozitii care au dus la scaderea dramatica in sondaje. Hotarat lucru! Petrecerile de iarna n-au fost benefice pentru luciditatea PSD!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.