Potrivit proiectului initial de lege, propus de ministrul Justitiei, Monica Macovei, Agentia de Integritate ar fi trebuit sa controleze averile demnitarilor si sa cerceteze conflictele de interese, din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane. Comis

Potrivit proiectului initial de lege, propus de ministrul Justitiei, Monica Macovei, Agentia de Integritate ar fi trebuit sa controleze averile demnitarilor si sa cerceteze conflictele de interese, din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a modificat radical proiectul, lasand ANI fara cele mai importante puteri: agentia nu poate controla averile, ci numai declaratiile de avere, si nu are dreptul sa verifice incompatibilitatile. La sfarsitul anului trecut, presedintele Traian Basescu cerea de la tribuna Parlamentului, ca Legislativului sa respecte angajamentul asumat de Romania privitor la legea de infiintare a ANI, precum si aprobarea acestui proiect.

PSD doreste modificarea legii privind transparenta exercitarii demnitatilor publice, legea 161/2003, astfel incat parlamentarii sa nu mai poata avea atatea derogari in ceea ce priveste ocuparea unor functii in consiliile de administratie ale companiilor.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a declarat duminica ca formatiunea intentioneaza sa propuna la viitoarea sesiunea parlamentara un act normativ mult mai restrictiv care sa impiedice eventuala tentatie a celor aflati la guvernare de a crea exceptii in legatura derogarile la legea 161. Diaconescu nu a mentionat in ce va consta modificarea propusa de PSD si a recunoscut ca nu este nimic ilegal ca un parlamentar sa faca parte din consilii de administratie, si ca problema este de fapt mai mult una morala. "Nu este normal sa intram intr-o zona de suspiciune, sa apara dubii in ceea ce priveste modul in care se incaseaza bani. Nu e nimic ilegal, insa sunt niste chestiuni ce tin de moralitate", a comentat vicepresedintele PSD. Presa ultimei saptamani a abordat pe larg subiectul declaratiilor de avere ale parlamentarilor, cea mai mare parte a acestora inregistrand castiguri substantiale din dividende, din participarea la CA ale diverselor companii sau din comisii de privatizare. Diaconescu a facut cateva comentarii si in legatura cu legea ANI. PSD considera in continuare legea trecuta de Camera Deputatilor drept una incompleta, care creeaza diverse neajunsuri. In acest sens, PSD a cerut din nou organizarea de consultari pe marginea acestui proiect, astfel incat "sa avem un text de lege extrem de bine conturat, pe baza caruia sa infiintam o institutie credibila". "Formula de la Camera Deputatilor nu ne satisface. Infiintarea ANI este o tema fata de care trebuie sa fim seriosi", a conchis Diaconescu, sustinand ca proiectul PSD pe acelasi subiect, votat in 2004 tot de Camera Deputatilor este mai competent.

Traian Basescu, la bilantul CSM


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.