Anul trecut, orasele din Romania au contractat imprumuturi interne de peste 340 milioane de euro. In plus, aproape un miliard de euro reprezinta credite externe contractate numai in ultimii ani de unitatile administrative teritoriale. Este de astepta
Anul trecut, orasele din Romania au contractat imprumuturi interne de peste 340 milioane de euro. In plus, aproape un miliard de euro reprezinta credite externe contractate numai in ultimii ani de unitatile administrative teritoriale. Este de asteptat ca, in 2007, apetitul autoritatilor locale pentru credite sa creasca. Acest fapt va conduce la cresterea capacitatii de cofinantare a proiectelor realizate pe bani europeni.
Desi au demarat timid, cu mici emisiuni de obligatiuni pe piata interna, orasele au ajuns sa se imprumute de sute de milioane de euro. Conform datelor Ministerului Finantelor, in 2006 orasele au imprumutat de pe piata interna 1,07 miliarde de lei, 38 milioane de euro si 200.000 de dolari. In total, circa 340 milioane de euro. Pentru ca nu le ajung imprumuturile realizate in nume propriu, orasele au mai garantat pentru imprumuturi de 2,2 milioane de lei contractate de operatori economici si servicii din subordinea acestora. In general, aceste garantii privesc imprumuturi contractate de companii furnizoare de utilitati. Cu un an inainte, in 2005, Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale aproba contractarea directa a unor imprumuturi interne in lei in valoare de 1,6 miliarde de lei.
Imprumuturi externe de aproape un miliard de euro
Creditele externe, de aproape un miliard de euro, sunt de trei ori mai multe decat banii imprumuturilor de pe piata interna. Judetele, orasele si comunele au imprumuturi externe in valoare de 711 milioane de euro, marea majoritate contractate in 2005 si 2006.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.