Rana nu a suportat insa sa stea in fata televizorului si a fugit plangand, insa "fata lui tata", Raghad, s-a incuiat in camera si a privit cu atentie fiecare detaliu al executiei, prezentata la toate buletinele de stiri. Reactia fiicelor fostului dic
Rana nu a suportat insa sa stea in fata televizorului si a fugit plangand, insa "fata lui tata", Raghad, s-a incuiat in camera si a privit cu atentie fiecare detaliu al executiei, prezentata la toate buletinele de stiri. Reactia fiicelor fostului dictator irakian a fost facuta publica de catre asistenta personala a lui Raghad, Rasha Oudeh, si releva astfel personalitatea a doua dintre cele trei fiice ale lui Saddam (cea de-a treia, Hala, de 27 de ani, locuieste cu mama sa in Qatar).
Aceeasi Rasha a declarat presei britanice ca "Raghad este mandra de comportamentul tatalui ei in ultimele sale clipe, cand chiar i-a ajutat pe <<calai>> sa modifice nodul franghiei. Insa tot timpul imi spune ca nu va uita niciodata expresia lui Saddam cand isi astepta executia cu franghia de gat".
Cu toate astea, Raghad nu doreste sa para vulnerabila si chiar refuza sa poarte doliu, dorind sa transmita mesajul ca tatal ei a fost un martir.
O singura data a aparut in public dupa executie, la Aman, unde avea loc un miting de protest impotriva executiei. Cu parul strans intr-o coada de cal, si cu ochelari Gucci pe nas, Raghad le-a multumit protestatarilor, insa asistenta sa i-a atras atentia sa nu mai spuna nimic. "Nu era nevoie sa vorbeasca. Aparitia sa era suficienta" a declarat aceasta care a recunoscut in final ca ceea ce parea a fi o aparitie spontana in public a fiicei lui Saddam era de fapt o miscare calculata, menita sa-i mareasca popularitatea. "Va imaginati cate reactii a obtinut. Trei oameni din Arabia Saudita au calatorit 1.500 de kilometri numai ca s-o vada pe ea, iar aparitia la TV a creat o imagine perfecta", a declarat cu cinism asistenta lui Raghad, care intr-adevar, a obtinut reactii de proportii, asa cum preconizase, mai ales ca, din nefericire, imaginile filmate cu mobilul in momentul mortii dictatorului au transformat un tiran intr-un martir pentru multi.
Raghad este cunoscuta ca "Mica Saddam" din cauza ca seamana cu tatal ei: temperament vulcanic, capricioasa, toate acestea amplificate de un complex de superioritate nejustificat. Desi ea a insistat tot timpul ca nu se va implica in politica, exista o serie de observatori care cred ca ea va profita de luminile rampei de care beneficiaza acum. "Raghad este foarte curajoasa, are o personalitate foarte puternica si este bine educata (a obtinut o diploma dubioasa in Anglia cand tatal ei era la putere - n.r.)" a declarat dr. Raja Nafa, membru din conducerea partidului Ba'ath din Iordania. "Are un caracter de conducator. Cine stie ce se va intampla in viitor? Eu cred ca ar putea intra in politica. Acum ca fratii ei au murit, ea este capul familei, si are charisma. Femeile au acces in partidul Ba'ath, iar imaginea ei ar fi benefica pentru membrii partidului, care ar putea-o utiliza in scopuri umanitare", este de parere profesorul de stiinte politice dr. Hassan Al-Bazzaz, frate al fostului prim-ministru al Irakului.
Cu toate acestea, profesorul uita anumite trasaturi de caracter ale lui Raghad: obsesia acesteia pentru hainele de firma, sutele de tratamente de infrumusetare pe care le face pentru a se intretine (se zvoneste ca si-a marit sanii, si-a facut liposuctii si si-ar fi operat si nasul). Toate acestea o fac pe "Mica Saddam sa semene mai mult cu Imelda Marcos decat cu Maica Teresa", comenteaza jurnalistii britanici care totusi estimeaza ca e periculos sa se subestimeze cresterea neasteptata a popularitatii acesteia, mai ales ca ea ar putea fi cheia miliardelor lui Saddam, care par a fi disparut fara urma. Unii oficiali sunt de parere ca suma depaseste lejer 50 de miliarde de dolari. Vara trecuta, Raghad Hussein era pe locul 16 pe lista "wanted" a guvernului irakian, fiind acuzata de faptul ca a utilizat averea ilicita a lui Saddam pentru a finanta diverse revolte. Pe locul 17 se afla mama sa, prima sotie a lui Saddam, Sajida, care se spune ca i-a fost complice. Cu toate acestea, Iordania a refuzat sa o extradeze pe Raghad si cei cinci copii ai sai.
Interesant este ca "Mica Saddam" locuieste intr-o vila de un milion de lire sterline (avandu-i ca vecini pe fostul prim-ministru al Iordaniei si pe fostul sef al serviciilor de informatii iordaniene ), are - ca orice iordanian de familie buna - menajera filipineza, este pazita de 20 de bodyguarzi, are trei limuzine Mercedes, isi duce copiii la scoli private, frecventeaza cele mai scumpe magazine, resturante si saloane de cosmetica din Aman, dar cu toate astea, sustine ca ea de fapt nu are bani. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.