Bursa de Valori Bucuresti si-a reluat activitatea dupa o pauza de doua saptamani, iar castigurile au fost consistente inca din prima zi de tranzactionare. Cresterile din acest an sunt la nivel apropiat de cele inregistrate in primele zile din 2006. I

Bursa de Valori Bucuresti si-a reluat activitatea dupa o pauza de doua saptamani, iar castigurile au fost consistente inca din prima zi de tranzactionare. Cresterile din acest an sunt la nivel apropiat de cele inregistrate in primele zile din 2006. Indicii Bursei au atins noi maxime istorice, repetand evolutia Bursei din prima saptamana de tranzactionare de anul trecut. Entuziasmul investitorilor de anul acesta se explica prin increderea mai mare odata cu aderarea la UE, si prin asteptarile referitoare la evolutiile din ianuarie, avand in vedere evolutia din anii precedenti. Randamentele obtinute de indicii bursieri in primele trei zile de tranzactionare din 2007 ar putea fi obtinute intr-un an la un depozit bancar. Indicele BET-C inregistreaza o crestere de 7,31 %, ajungand la 5.392,21 puncte. BET-C a crescut cu 6,13% in perioada similara din 2006. Randamentul indicelui pe parcursul anului 2006 a fost de 28,5%, iar pentru sfarsitul acestui an, analistii estimeaza o crestere de pana la 30%.

SIF continua sa fie motorul Bursei

Investitorii care au mizat pe o evolutie asemanatoare cu cea de la inceputul lui 2006 nu s-au inselat, astfel ca si in acest an sectorul financiar a fost motorul Bursei, fiind cele mai tranzactionate titluri. Totusi, randamentele obtinute pe titlurile financiare nu le-au depasit pe cele obtinute in prima parte a anului 2006. Indicele BET-FI a inregistrat in primele trei zile de tranzactionare o crestere de 6,72%. In sedinta de vineri, indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric, ajungand la 67.244,99 puncte. In perioada similara a anului trecut, indicele societatilor de investitii financiare a inregistrat o crestere de 9,44%, iar la sfarsitul anului, BET-FI a inregistrat un randament de 32,4%.
In topul lichiditatii s-au plasat si in aceasta saptamana titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia. Rulajele cu SIF Oltenia au totalizat 54,78 milioane lei, reprezentand 23,16% din rulajul total al Bursei. Randamentul saptamanal adus de acest emitent a fost de 6,8%. SIF Moldova a inchis saptamana la 3,48 lei/actiune, iar in aceste conditii, castigul oferit de emitent a fost de 6,42%. In schimb, cele mai performante au fost titlurile SIF Transilvania, care au adus castiguri de peste 10%, la rulaje de 46,3 milioane de lei.

Rulajele se intensifica

Sedintele de la inceputul lunii ianuarie au avut o lichiditate in crestere, ajungand la suma de 240 milioane de lei, majoritatea tranzactiilor inregistrandu-se cu titlurile celor cinci SIF. In primele zile din 2006, valoarea totala a schimburilor a fost de 210,8 milioane de lei, iar cele mai atractive titluri erau SIF, urmate de cele petroliere.
Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri SIF a ajuns saptamana trecuta la circa 160 de milioane de lei, reprezentand aproximativ 67% din rulajul total al Bursei. In perioada similara a anului trecut, rulajele cu SIF au ajuns la 119 milioane de lei.

BRD si titlurile petroliere duc BET la noi maxime

Indicele BET, care evidentiaza evolutia celor mai lichide titluri de la BVB, a crescut cu 7,14%, fata de cresterea de 6,8%, din perioada similara a anului trecut. O contributie mai insemnata la evolutia acestui indice au avut-o titlurile petroliere, dar si cele bancare. Titlurile petroliere i-au recucerit pe investitori, dupa ce in 2006 acestea nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Inceputul de an a fost foarte bun pentru Rompetrol Rafinare, care a inregistrat in aceasta saptamana o crestere de 11,3%, fata de avansul de 4,59% din perioada similara a anului trecut. Si Petrom a reusit sa creasca cu 7,08%, apreciere facuta pe un volum de circa 20 milioane de lei.
Titlurile BRD au fost surpriza saptamanii, acestea inregistrand dupa mai bine de 11 luni, un nou maxim istoric in acest inceput de an. Banca a inchis saptamana la 20,7 lei/actiune. Randamentul saptamanal oferit de emitent a fost de 11,89%. "Consideram ca o data iesit pe volum din zona 17-20 lei in care a stat cea mai mare parte a anului trecut, exista premise pentru continuarea trendului ascendent la BRD, banca stand cel mai bine la indicatori fundamentali dintre emitentii listati ai sectorului bancar", precizeaza Mihai Piscan, broker Intercapital Invest, in analiza saptamanala.
Titlurile Bancii Transilvania au avut o evolutie mai calma, acestea crescand cu 3,96% in primele trei zile de tranzactionare.

Actiunile Mechel Targoviste sar de 50%

Cele mai bune randamente din aceasta saptamana le-au oferit titlurile Mechel Targoviste, care au crescut cu 50,43%, dupa ce in anul precedent compania a fost cea mai rentabila de la Bursa. Pe locurile doi si trei s-au plasat in aceasta saptamana titlurile Apcarom si Prodplast, cu cresteri de 33,93% si respectiv 24,5%.

Noile listari din 2007 pot schimba evolutiile

Anul acesta, reprezentantii pietei de capital se asteapta la randamente asemanatoare cu cele din 2006. Singurele care ar putea schimba evolutia Bursei ar fi noile listari si introducerea de noi instrumente financiare.
Pentru anul 2007, dintre evenimente ar putea face parte listarea Transgaz si Alumil, dar pot aparea si alte companii interesante. In plus, AVAS doreste vanzarea unor pachete de actiuni la companiile listate aflate in portofoliu. De asemenea, introducerea derivatelor, a tranzactionarii in marja si a vanzarilor in lipsa vor reprezenta evenimente importante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.