Interventia presedintelui Traian Basescu in detensionarea situatiei de la Vama Giurgiu este catalogata de “Parintele Constitutiei”, Antonie Iorgovan, drept nelegala, pentru ca a incalcat principiile prevazute de legea fundamentala
<
Interventia presedintelui Traian Basescu in detensionarea situatiei de la Vama Giurgiu este catalogata de “Parintele Constitutiei”, Antonie Iorgovan, drept nelegala, pentru ca a incalcat principiile prevazute de legea fundamentala

Primarul giurgiuvean Lucian Iliescu a recunoscut ca a fost sunat de Traian Basescu, presedintele interesåndu-se de problema de la frontiera cu Bulgaria

Lucian Iliescu a suspendat, påna astazi, ordinul Consiliului Local de a impune taxa de tranzit si taxa de ecologizare, urmand ca in cursul acestei zile, sa se ia o decizie referitoare la anularea acestora

Secretarul de stat din MAI, Mircea Toader, sustine, insa, ca taxa de ecologizare este legala, fiind prevazuta de Ordonanta 85, iar fiecare administratie locala hotaraste cuantumul ei

Mai multi parlamentari bulgari isi exprima indignarea fata de taxele percepute la Giurgiu, iar Uniunea Europeana ar trebui “sa faca presiuni pentru ca municipalitatea sa renunte la ele”

Interventia presedintelui Traian Basescu in detensionare a situatiei de la Vama Giurgiu este catalogata de „Parintele Constitutiei“, Antonie Iorgovan, drept nelegala, pentru ca a incalcat principiile prevazute de Legea Fundamentala. Primarul giurgiuvean Lucian Iliescu a recunoscut ca a fost sunat de Traian Basescu, presedintele interesandu-se de problema de la frontiera cu Bulgaria. Lucian Iliescu a suspendat, pana astazi, ordinul Consiliului Local de a impune taxa de tranzit, urmand ca in cursul acestei zile sa se ia o decizie referitoare la anularea acesteia. Problemele au aparut din nou cand camionagiii au incercat sa intre in tara, dar li s-a cerut taxa de ecologizare. Astfel, transportatorii au decis sa blocheze din nou traficul.

(Andrei Tudor)

Primarul Municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, a recunoscut ca presedintele Traian Basescu a luat personal legatura la telefon si l-a intrebat ce se intampla in vama.

La momentul acela - a declarat primarul - negocierile erau in curs de desfasurare. Datorita presiunilor exercitate de catre reprezentantii transportatorilor aflati la sedinta, precum si interventiei presedintelui, primarul de Giurgiu s-a vazut nevoit sa suspende cel putin temporar taxa de vama, pana luni, cand vor fi reluate discutiile.

Desi aceasta masura nu este „convenabila, nici legala din punctul de vedere al documentelor“, primarul Lucian Iliescu este multumit ca cel putin in urma negocierilor care au durat aproximativ patru ore, situatia a fost rezolvata momentan, iar circulatia a fost reluata. Soferii tirurilor care tranzitau Vama Giurgiu au organizat sambata dimineata un protest spontan, cerand eliminarea taxelor impuse la trecerea frontierei.

Traficul in vama a fost blocat de camioane, care au intrat si pe benzile de circulatie rezervate autoturismelor, astfel incat nici acestea nu au mai putut trece granita.

Trafic blocat din nou
Traficul prin vama Giurgiu a fost blocat din nou, ieri, de soferii de autocamioane, nemultumiti de banii pe care trebuie sa ii plateasca pentru taxa de ecologizare perceputa in acest punct de trecere a frontierei.
Zeci de autocamioane romanesti, turcesti si bulgaresti au blocat, din nou, in noaptea de sambata spre duminica, Punctul de Trecere a Frontierei de la Giurgiu, soferii fiind nemultumiti ca trebuie sa plateasca taxa de ecologizare. In urma deciziei primarului din Giurgiu, Lucian Iliescu, de a suspenda temporar taxa de ecologizare pentru vehiculele care trec prin vama Giurgiu, transportatorii si-au continuat drumul spre Bulgaria. Soferii de autocamioane au blocat si sambata, timp de mai multe ore, vama Giurgiu, nemultumiti de taxa de tranzit instituita de Consiliul Local Giurgiu. Dupa negocierile dintre primarul din Giurgiu, Lucian Iliescu, si reprezentantii soferilor, edilul a decis sa suspende temporar taxa de tranzit stabilita prin decizie a Consiliului Local.

Secretarul de stat Mircea Toader spune ca taxa de ecologizare este legala
Taxele speciale percepute de primarii in zona de granita vor fi suspendate pana cand Guvernul va elabora un nou cadru legal, astfel incat costurile pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere sa fie suportate, unde este nevoie, din bugetul de stat, a spus, duminica, Mircea Toader.

„Administratiile locale, din zonele de granita, nu vor mai incasa, deocamdata, nici un fel de taxa, pana la stabilirea unor conditii de finantarea a eventualelor probleme pe care le au. Prin Punctul de frontiera Giurgiu va fi o trecere mult mai simpla, astfel ca si costurile vor fi mai mici“, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

In legatura cu situatia de la vama Giurgiu, Mircea Toader a spus ca in prezent taxa de ecologizare a fost ridicata provizoriu, urmand ca printr-o hotarare a Consiliului Local, aceasta sa fie suspendata pana la stabilirea cadrului legal privind aceste taxe.

„Taxa de ecologizare, am discutat si cu primarul din Giurgiu, este suspendata. Va fi o hotarare de Consiliu care va suspenda aceasta taxa pana la stabilirea cadrului legal general privind aceste taxe. Vom interveni legislativ si vom gasi o solutie. La Giurgiu, a fost o inabilitate si sigur ca s-a criticat. Nimeni nu mai stie ce face. De aia vom gasi solutiile saptamana viitoare. Deocamdata acest blocaj este suspendat“, a adaugat secretarul de stat in MAI.
Mircea Toader a aratat ca in conditiile existentei unor norme europene care cereau desfiintarea acestor taxe, cheltuielile pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere afectate de trafic trebuia suportate din bugetul local sau, in conditiile in care administratiile locale nu pot suporta costurile, drumurile trebuie trecute la Administratia Nationala a Drumurilor.

„Sigur, o data cu integrarea in UE de la 1 ianuarie si prevederea ca nu trebuie sa existe taxe intre tarile comunitare, aceasta prevedere ar trebui sa fie schimbata si adaptata corespunzator, in asa fel ca eventualele costuri sa fie suportate din bugetul local sau din cel national, pentru eventuala infrastructura care este afectata de trafic. Sa se gaseasca solutia ca drumul care trece prin oras sa treaca la Administratia Nationala a Drumurilor sau sa se gaseasca alte solutii de finantare. Acesta este si motivul pentru care s-au suspendat aceste taxe“.

Secretarul de stat in MAI a mai spus ca valoarea taxelor din zonele de granita este stabilita de catre administratiile locale si ca atare cuantumul lor difera de la un punct de trecere la altul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.