(CNC). Cineastul premiat la Cannes devoaleaza pentru Adevarul defectele unui sistem care inhiba valorile.
Cristi Puiu retraieste cosmarul din 2004, cand proiectul "Moartea domnului Lazarescu" era exclus de la finantari. La concursul CNC desfasur
(CNC). Cineastul premiat la Cannes devoaleaza pentru Adevarul defectele unui sistem care inhiba valorile.
Cristi Puiu retraieste cosmarul din 2004, cand proiectul "Moartea domnului Lazarescu" era exclus de la finantari. La concursul CNC desfasurat in perioada octombrie-decembrie 2006, el a inscris doua scenarii nefinalizate, pentru a obtine credite de dezvoltare, dar niciunul dintre acestea nu a trecut de selectia comisiei. "Dupa blocuri" si "Tanti Geta" au primit notele 5.75, respectiv 5.50.
"O restauratie a mediocritatii"
"Daca anul trecut a fost o revolutie in procesul de notare si judecare a proiectelor de film, rezultatele de acum demonstreaza ca revolutia a trecut si traim o restauratie a mediocritatii. O parte importanta dintre cei care au primit finantari pentru fictiune, documentar, proiecte de dezvoltare sunt regizori si autori care si-au demonstrat in trecut incapacitatea, lipsa de talent si profesionalism, in frunte cu Sergiu Nicolaescu, Adrian Popovici, Marius Barna", ne-a declarat Cristi Puiu, care nu va depune contestatie la CNC in legatura cu cele doua proiecte de dezvoltare ale sale, ci va cauta sprijin in strainatate. La concursul CNC, cel mai mare credit pentru productie - 1,8 milioane lei - l-a obtinut Sergiu Nicolaescu pentru "Supravietuitorul", un fel de "Comisarul Moldovan reloaded". Au primit finantari mai mici si regizori premiati in Occident: Catalin Mitulescu (1,7 milioane de lei), Radu Muntean (un milion de lei), Cristian Mungiu (1,15 milioane de lei) s.a.
Evaluari ,cu semnaturile la vedere
Regizorul considera ca toti cei care au luat deja premii importante ar trebui sa aiba prioritate la finantari si sa se renunte la evaluarea proiectelor fara ca juriul sa stie dinainte cine este autorul lor. "Uitati-va la filmul lui Radu Jude,
Lampa cu caciula
, care a luat caimacul de la toate festivalurile. Regizorul nu a primit acum finantare pentru alt proiect, pentru ca asa a decis un juriu care habar nu are ce e acela un scenariu de film. Evaluarea nu se face cu semnaturile autorilor la vedere, ceea ce nu este bine. Mi se pare foarte important sa se stie cine este autorul".
Valoarea nu este respectata


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.