rapida catre acumulare de forte si in media. Marile grupuri de media evolueaza, dupa parerea specialistilor, inspre o concentrare cat mai mare a operatiunilor. Numarul jucatorilor importanti s-a redus sub zece. Cei doi europeni mari prezenti si in Ro
rapida catre acumulare de forte si in media. Marile grupuri de media evolueaza, dupa parerea specialistilor, inspre o concentrare cat mai mare a operatiunilor. Numarul jucatorilor importanti s-a redus sub zece. Cei doi europeni mari prezenti si in Romania, SBS si CME, isi doresc sa-i ajunga din urma pe gigantii americani.
Fonduri private
Finalul anului trecut a insemnat o mutare mare pentru televiziunea europeana in general. Grupul financiar KKR/Permira a achizitionat pachetul majoritar din liderul de piata (cota 30%) german, ProsiebenSat1. AG. Unul dintre perdantii licitatiei a fost Dogan Media, grupul turcesc care se pregateste de intrare si pe piata romaneasca. Odata cu aceasta achizitie, KKR/Permira, grup de administrare a unor fonduri private, a adaugat trustul german la portofoliul sau care continea deja cel mai mare conglomerat paneuropean de media, SBS Broadcasting (cei care detin si Prima TV, Kiss TV, Kiss Fm, Magic Fm). SBS este lider de piata in zona scandinava, precum si in o parte din tarile din Europa Centrala. Recent, grupul si-a indreptat atentia, tot printr-o mutare operata de KKR/Permira, si catre piata australiana si neozeelandeza. SBS este present si in Bulgaria, in primul rand prin Voice TV, retea de tipul MTV existenta la vecini si in tarile scandinave.
Schimbari pentru "parintii" ProTV
Un alt mare jucator pe piata europeana este CME, Central-European Media Enterprises, proprietar majoritar al ProTV, Acasa TV si ProCinema. Daca pana recent CME era proprietatea exclusiva a familiei Lauder, cu Ronald S. Lauder, cu cateva luni in urma, 49,7% din actiunile grupului au fost achizitionate de un alt grup de investitii puternic pe plan mondial, Apax Partners, care mai detine interese in media si in alte tari, printre care una dintre cele mai mari edituri din Olanda. Desi ar parea ca, in unele tari, CME este in competitie directa cu SBS, relatia dintre cele doua grupuri a fost intotdeauna una de impartire a teritoriilor. Din acest motiv, in presa europeana au aparut des acuze, niciodata probate insa, ca ar exista o intelegere clara intre cele doua grupuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.