Cursul euro a inceput anul cu o scadere consistenta, de la 3,3817 lei, in ultima sedinta din 2006, la 3,3560 lei. Aceasta evolutie nu a fost pe placul bancii centrale, care a decis sa intervina din nou, asa cum o face din noiembrie trecut, pe segment
Cursul euro a inceput anul cu o scadere consistenta, de la 3,3817 lei, in ultima sedinta din 2006, la 3,3560 lei. Aceasta evolutie nu a fost pe placul bancii centrale, care a decis sa intervina din nou, asa cum o face din noiembrie trecut, pe segmentul monetar. Banca centrala a sterilizat miercuri doar 1,2 mld. lei, adica 8%, din totalul pe care bancile au dorit sa il plaseze in depozite cu scadenta la o luna. Scaderea dobanzilor a provocat o usoara migrare a fondurilor speculative, miscare care s-a observat si pe alte piete. Lor li s-au adaugat cererile mai mari de valuta venite din partea bancilor, care nu au mai gasit debuseuri pentru cantitatile mari de lei de care dispun, dar si cele ale clientilor, care trebuie sa achite importurile mari facute la finele anului trecut. In aceste conditii cursul euro a urcat vineri la 3,3914 lei.
Insa deprecierea leului ar putea reprezenta o tentatie pentru fondurile speculative. Ele ar putea forta, din nou, ca in decembrie, fara a mai tine cont de nivelul redus al dobanzilor, o noua crestere a monedei nationale, dupa care ar putea iesi din nou din piata doar cu castigurile pe diferenta de curs. Dolarul american a coborat miercuri la valori care se mai intalneau la inceputul lui decembrie 2000, cursul coborand de la 2,5676, in ultima sedinta din 2006, la 2,5374 lei. Aprecierea monedei unice dar si evolutia descrescatoare a paritatii euro/dolar au provocat o crestere a monedei americane, cursul sau de vineri urcand la 2,5890 lei, cea mai ridicata valoare incepand cu 19 decembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.