Planurile companiei romano-canadiene Rosia Montana Gold Corporation, care intentioneaza sa deschida cea mai mare mina de aur din Europa, bazata pe extractia cu ajutorul cianurilor, a provocat ingrijorare in randul oficialilor europeni, preocupati de
Planurile companiei romano-canadiene Rosia Montana Gold Corporation, care intentioneaza sa deschida cea mai mare mina de aur din Europa, bazata pe extractia cu ajutorul cianurilor, a provocat ingrijorare in randul oficialilor europeni, preocupati de modul de depozitare si management al deseurilor miniere, care ar trebui tratate in acord cu reglementarile europene. Oficialul european sustine ca proiectul prezinta riscuri pentru mediu, pune in pericol zonele rezidentiale, bisericile si cimitirele si ameninta respectarea drepturilor omului. Mina va folosi tehnologii de extractie a minereurilor cu ajutorul cianurilor, modalitate care poate constitui un pericol ecologic si pentru raurile estice ale Ungariei, care "colecteaza" ape din zona exploatarii miniere.
Deficiente majore si concluzii false
Initiativa a provocat proteste puternice din partea Ungariei, mai ales ca un proiect similar, bazat pe aceeasi tehnologie, desfasurat in apropiere de Baia Mare, a provocat, in anul 2000, un dezastru ecologic, distrugand viata salbatica din zona raurilor externe ale Ungariei.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Ungaria a facut publica analiza Raportului privind impactul ecologic (EIM) pentru Rosia Montana pe care a realizat-o si a transmis-o partii romane. Partea ungara a solicitat autoritatilor romane sa nu emita acordul de mediu pentru proiectul minei de aur si argint propuse la Rosia Montana date fiind deficientele majore si concluziile de baza false prezente in Raportul EIM. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.