Magazinele de tip duty-free din punctele de trecere a frontierei s-au inchis, stocurile de marfa existente, in special tigari, fiind epuizate inca de la sfarsitul anului trecut, determinand intensificarea actiunilor de contrabanda, in ultimele zile d
Magazinele de tip duty-free din punctele de trecere a frontierei s-au inchis, stocurile de marfa existente, in special tigari, fiind epuizate inca de la sfarsitul anului trecut, determinand intensificarea actiunilor de contrabanda, in ultimele zile din 2006.
Chiar daca proprietarii free-shop-urilor nu par prea afectati de noua masura, deoarece isi vor putea desfasura activitatea in aeroporturi, cel mai mult sufera primarii localitatilor de frontiera care au incasat sume semnificative la bugetul local in urma contractelor incheiate cu patronii magazinelor de tip duty-free.
Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, considera ca din cauza inchiderii celor sapte magazine duty-free din localitate municipalitatea se va confrunta cu unele probleme economice, intrucat veniturile aduse de acestea vor fi foarte greu de inlocuit cu fonduri de la bugetul judetean. In momentul in care magazinele s-au inchis, cei peste 150 de angajati de acolo si-au pierdut locul de munca, iar primaria va avea o "gaura" in buget de 700.000 RON, anual. "Noi am avut incheiat un contract de participatiune cu societatile comerciale care si-au desfasurat activitatea intre vami, acestea atribuind primariei un procent din profit, in functie de contractul incheiat. Din pacate am pierdut acesti bani", a declarat Vasile Ciceac. Acesta a mai precizat ca bani erau folositi pentru acoperirea, aproape in totalitate, a unor cheltuieli curente, cum ar fi iluminatul public si reparatiile la drumuri.
Comuna Pilu se gaseste in aceeasi situatie, adica va avea mai putini bani la capitolul "venituri" dupa inchiderea magazinelor duty-free din Punctul de Trecere a Frontierei Varsand. Aici au functionat trei astfel de magazine, iar sumele incasate proveneau din impozitul pe cladiri pe care agentii economici il plateau. In acest sens, contabilul Primariei Pilu a declarat ca, in cursul anului trecut, institutia pe care o reprezinta a incasat de la unul dintre magazinele duty-free impozit pe cladiri in valoare de 8.123 RON, iar de la un altul 1.193 RON.
De asemenea, orasul Pecica a beneficiat si el de surse importante de venit la bugetul local, de pe urma contractelor de asociere incheiate cu cele trei firme duty-free care functionau in Vama Turnu. De pe urma acestora, anul trecut, bugetul orasului s-a imbogatit cu suma de 850.000 RON, reprezentand redevente la contractele de asociere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.