"Fata de anii anteriori, consider ca s-a inregistrat o usoara scadere a numarului de turisti straini care au venit in Romania pentru a sarbatori Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. Din cauza problemelor generate de noul regim al vizelor de intrare i
"Fata de anii anteriori, consider ca s-a inregistrat o usoara scadere a numarului de turisti straini care au venit in Romania pentru a sarbatori Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. Din cauza problemelor generate de noul regim al vizelor de intrare in Romania, au venit cu circa 10-20% mai putini turisti ortodocsi pe stil vechi decat in anii trecuti. Dintre cei veniti, estimez ca in jur de 4.500 provin din Republica Moldova", a spus Badulescu. Crestinii ortodocsi de stil vechi respecta traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea ca sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile. Craciunul este celebrat pe 7 ianuarie, Anul Nou se sarbatoreste, pe stil vechi, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza, pe 19 ianuarie.
Vize gratuite pentru moldoveni si ucraineni
Cetatenii din Republica Moldova au nevoie de vize pentru a intra in Romania, de la 1 ianuarie 2007, insa acestea pot fi obtinute gratuit, iar cetatenii romani pot intra in Republica Moldova fara viza, de la aceeasi data. Cetatenii romani pot calatori in Republica Moldova fara vize, daca sederea nu depaseste 90 de zile, in decurs de sase luni. Un numar de 3.200 de cetateni ai Republicii Moldova au intrat in Romania in perioada 1-3 ianuarie 2007, dupa introducerea obligativitatii vizelor, in timp ce ambasada Romaniei de la Chisinau lucreaza in doua schimburi, pentru a face fata numeroaselor solicitari de viza, acordand prioritate studentilor.
De asemenea, Romania si Ucraina au modificat, in cursul lunii iulie 2006, protocolul referitor la regimul acordarii vizelor, facandu-l mult mai flexibil si in avantajul comunitatilor de la frontiera. Noul regim al vizelor cu Ucraina este asemanator cu cel in vigoare cu Republica Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.