In vederea stabilirii impozitului pe venit, unii contribuabili cum ar fi floraresele, taximetristii sau acele persoane care obtin venituri din activitati agricole pot opta, pana la sfarsitul acestei luni, pentru determinarea venitului net in sistem r
In vederea stabilirii impozitului pe venit, unii contribuabili cum ar fi floraresele, taximetristii sau acele persoane care obtin venituri din activitati agricole pot opta, pana la sfarsitul acestei luni, pentru determinarea venitului net in sistem real sau pot renunta la aceasta optiune.
Cum trebuie procedat, dar mai ales cum este mai avantajos pentru contribuabil, a explicat, pentru Adevarul, Suzana Chiriac, director adjunct in cadrul Directiei de Indrumare si Asistenta a Contribuabililor, din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Potrivit calendarului obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru anul 2007, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente ce pot fi determinate pe baza normelor de venit si agricole pot sa renunte, pana la 31 ianuarie a.c. la optiunea de determinare a venitului net in sistem real si sa opteze pentru normele de venit, sau viceversa. Una dintre cele doua optiuni se poate face insa abia dupa 2 ani, in care contribuabilii au fost impozitati consecutiv, intr-una din cele doua situatii.
Prin neexprimarea optiunii, contribuabilii vor ramane in acest sistem de impozitare pentru o perioada de inca doi ani. Astfel, contribuabilii pot depune o cerere, atat pentru renuntare, cat si pentru a-si exprima una dintre cele doua optini la Administratia Finantelor Publice pe raza careia isi au domiciliul fiscal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.