De la 1 ianuarie 2007, o data cu aderarea la UE, preturile la plasme si LCD-uri ar trebui sa scada in medie cu 30%, prin eliminarea anumitor taxe vamale. Unii importatori spun ca nu au fost instiintati in legatura cu disparitia taxelor in cauza.

De la 1 ianuarie 2007, o data cu aderarea la UE, preturile la plasme si LCD-uri ar trebui sa scada in medie cu 30%, prin eliminarea anumitor taxe vamale. Unii importatori spun ca nu au fost instiintati in legatura cu disparitia taxelor in cauza.

Intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana presupune si eliminarea unor taxe la anumite produse care nu mai sunt de mult considerate de lux, dar care sunt tratate ca atare: plasme tv sau LCD-uri. Taxa in cauza, respectiv 42%, ""umfla"" pretul produselor, influentand negativ vanzarile.

Iata ca magazinele online vin cu oferte la produse de la care au fost eliminate taxele vamale, rezultand preturi mai mici in categoriile mentionate. Astfel, la PCfun.ro, televizoarele LCD sunt mai ieftine cu 30%-35%, estimandu-se o crestere de cateva ori a cererii in acest an si de pana la 300% in primul trimestru din 2007.

""Exista o cerere acumulata importanta la nivelul masei de cumparatori data in special de oferta limitata a finalului de an, dar si de asteptata scadere a preturilor la inceputul anului 2007"", spune
Traian Cristea, director general PCfun.ro.

Spre exemplu, modelul Samsung LW20S51, care costa 2.583,99 RON, este in prezent 1.799 RON.
DivergenTe. Unii importatori de produse electronice spun ca preturile raman neschimbate deocamdata, motivand lipsa unui ""anunt oficial"" din partea Autoritatii Nationale a Vamilor. Astfel ca, deocamdata, preturile la plasmele importate raman cele ""vechi"".

In ce priveste piata pe 2007, o data cu armonizarea legislatiei cu cea din UE si eliminarea taxei de 42%, se presupune ca piata plasmelor si a LCD-urilor se va tripla, la fel cum a crescut cu mai mult decat dublu piata foto-video dupa eliminarea accizelor, considera Dana Iorga, Chief Operating Officer IT&S.
In mod normal, taxa la tv LCD si tv plasma scade de la 42% la 0% pentru produse asamblate in EU si Turcia si de la 42% la 14% pentru cele importate in mod direct din Asia ne-a declarat, Violeta Sarbu, marketing manager Flamingo.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.