In timp ce presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, isi facea de lucru in biroul sau, holurile somptuoase ale Casei Poporului gemeau de lume. Ne aflam in plina actiune a usilor deschise catre public. Potrivit estimarilor conducerii Camerei D
In timp ce presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, isi facea de lucru in biroul sau, holurile somptuoase ale Casei Poporului gemeau de lume. Ne aflam in plina actiune a usilor deschise catre public. Potrivit estimarilor conducerii Camerei Deputatilor, peste 50.000 de oameni au profitat de permisiunea de a vizita salile de sedinte si birourile in care lucreaza parlamentarii. Un numar neasteptat de mare de vizitatori, mai ales daca avem in vedere imaginea proasta a institutiei Legislativului in ochii cetatenilor. Normal, preambulul interviului nu avea cum sa evite aceasta tema.
- Credeti ca succesul actiunii de deschidere a portilor parlamentului va mai imbunatati imaginea acestei institutii?
- Imaginea parlamentului nu se poate schimba decat daca se schimba fondul. Pentru ca ea se bazeaza pe un fond real, de incapacitate a parlamentului de a comunica, de incapacitate a parlamentului de a convinge ca-si poate indeplini functiile.
- Are dreptate presedintele Basescu atunci cand sustine ca intram in Uniunea Europeana cu un parlament nereformat?
- Aici nu este vorba de reformarea parlamentului. Legislatia e foarte buna. Sistemul electoral este nereformat. Dar aici nici Basescu nu este, din cate-l cunosc, printre sustinatorii votului uninominal.

Ovidiu Nahoi: Ce-ar fi ca, in plina efervescenta a declaratiilor de avere, sa vorbim despre banii presedintelui Camerei Deputatilor?
Bogdan Olteanu: Nu e un salariu extraordinar, dar stiam asta dinainte. Salariul meu net este 47 milioane de lei vechi, 4.700 lei noi pe luna.
Laurentiu Ciocazanu: Nu e tocmai mare, daca ar fi sa-l comparam cu al cuiva care face cariera in sectorul privat. Dar iata ca mai exista variante de suplimentare, de exemplu comisiile de privatizare... Iar privatizarea CEC nu s-a facut si PSD va cere sa dati banii inapoi.
- Astept cu interes sa-i vad pe cei care au fost patru ani in Comisia de privatizare a CEC, pe vremea PSD-ului, daca vor da banii inapoi. Eu nu mai eram membru in comisie in momentul la care s-a luat decizia de a nu se face privatizarea CEC, ma retrasesem de cateva luni. Dar cred ca aceia care au luat decizia si-au asumat o raspundere. Sa stiti ca era mai usor pentru ei sa spuna: "Pentru asta am fost numiti, atat s-a oferit, pentru atat se vinde". E mai greu sa iei decizia ca mai bine nu vinzi daca pretul nu e suficient de bun. Eu salut curajul lor, cu atat mai mult cu cat, stiti bine, in ultima vreme cei care fac privatizari nu sunt foarte felicitati, sunt mai curand cercetati de procurori.
O.N.: Aici e si o problema de principiu. Sunt convins ca toate procedurile s-au respectat, ca totul a fost corect. Doar ca partidul aflat la guvernare are posibilitatea de a oferi membrilor sai de varf anumite avantaje, cum ar fi aceste comisii de privatizare. Nu duc acestea la formarea unor grupuri de interese? Presa vorbeste despre oamenii din jurul lui Tariceanu care isi impart comisiile de privatizare.
- In ce ma priveste, nu vreau in niciun fel sa leg prezenta mea in politica de beneficiul material. Pe de alta parte, raspunderea e mare cand vinzi de patru miliarde de euro, cum a fost la BCR, sau cand vinzi de un miliard de euro, cum ar fi putut sa fie CEC-ul. In sfarsit, pe de alta parte, sa stiti ca si riscurile sunt destul de mari. Privatizarea BCR in momentul acesta se afla la Parchet, sigur ca urmare a unei plangeri penale facute de dl. Funar, care e un specialist in domeniul acesta. Eu cred ca e un sistem normal si, daca functioneaza si in tarile occidentale, functioneaza si la noi. Peste tot, membrii comisiilor de privatizare primesc indemnizatii. Peste tot in tarile europene din comisiile de privatizare fac parte si demnitari ai statului, tocmai pentru ca cineva trebuie sa-si asume o raspundere.
L.C.: In Romania, clasa politica nu si-a stabilit in mod clar, transparent, acest principiu. Si asta deschide calea la acuzatii, vi se cer banii inapoi...
- As spune ca pentru Partidul Social Democrat, care e un partid de stanga si care se adreseaza mai mult saracilor, acest mesaj ar fi legitim. Cu conditia sa nu fi facut la fel cand era la putere. Eu nu-i acuz, asa functioneaza sistemul, pentru o munca trebuie sa fii remunerat. Pe de alta parte, daca tot ai facut-o cand erai la putere, e destul de greu s-o critici cand esti in opozitie. L.C.: Ei spun ca sunt alt partid acum!
- Sunt alt partid? Dar ministrul de finante din acea vreme, ministrul de externe, ministrul controlului, ministrul agriculturii, ministrul de interne din acea vreme sunt in conducerea partidului, deci sunt acelasi partid.

In multe parlamente se injura, se scuipa, se agita steaguri ... dar nu de catre spectatori!
L.C.: Vorbim de imaginea parlamentului, dar ceea ce s-a intamplat la sedinta comuna in care a fost prezentat Raportul Tismaneanu a intrecut orice limita...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.