Relatiile dintre PD si PLD se consolideaza tot mai mult in detrimentul liberalilor. Semnul acestei apropieri a fost dat de relansarea de catre democrati a discutiilor despre restructurarea Guvernului, asta in conditiile in care pozitia lui Calin Pope

Relatiile dintre PD si PLD se consolideaza tot mai mult in detrimentul liberalilor. Semnul acestei apropieri a fost dat de relansarea de catre democrati a discutiilor despre restructurarea Guvernului, asta in conditiile in care pozitia lui Calin Popescu Tariceanu este slabita de cand Guvernul pe care il conduce a devenit unul minoritar. Dezbaterea a fost relansata de catre vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, care a declarat ca "Guvernul functioneaza in aceeasi alcatuire de pe vremea PSD, nu este unul suplu". Democratul a adus din nou in discutie si posibilitatea anticipatelor, dar dupa "testul alegerilor europarlamentare". Alegeri la care PD va prezenta liste separate de PNL.

Videanu: PLD in Guvern. Sau nu

Tensiunea dintre PNL si PD a fost amplificata de catre presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, care a anuntat ca strategia postaderare convenita in Alianta va trebui armonizata si cu pozitia PLD. Mai mult, Videanu a spus ca, in eventualitatea restructurarii guvernamentale, PLD ar trebui cooptat in Guvern. "In mod normal asa ar fi corect, dar sansele sunt mici, datorita atitudinii PNL, care este subiectiv, evident. Poate ca si noi am fi facut la fel in locul lor, daca era sa se fi rupt o aripa din PD. Dar noi incercam sa pastram un echilibru intre ei", a declarat Videanu agentiei Mediafax, afirmatie pe care a retractat-o ulterior dand vina pe o neintelegere de catre reporter a afirmatiilor sale. "Am facut referire la mentinerea PLD in majoritatea parlamentara de care Guvernul are nevoie pentru indeplinirea programului de guvernare si nicidecum de cooptarea Partidului Liberal Democrat in Guvern", a precizat primarul Capitalei. Oricum ar fi fost, declaratiile sale au produs reactia iritata a vicepresedintelui PNL, Puiu Hasotti. "Ca PD incurajeaza niste oameni lipsiti de caracter nu e de mirare, pentru ca se stie: cine se aseamana se aduna", a spus acesta adaugand ca singura modalitate prin care platformistii vor putea intra in Guvern este sa fuzioneze cu democratii.

MIE, pe post de "cal troian"

Chiar daca Videanu a incercat sa revina asupra declaratiilor sale preluate de presa, PD nu este dispus sa consolideze pozitia Guvernului condus de Tariceanu. Astfel, Emil Boc a precizat ca orice schimbare in structura Executivului ar trebui validata de Parlament. El a facut referire la preconizata transformare a Ministerului Integrarii Europene intr-un minister al dezvoltarii regionale si crearea unui Departament al Afacerilor Europene care sa se ocupe exclusiv de relatiile cu Uniunea Europeana. Nici Boc nu este de acord cu pastrarea unui Executiv atat de "stufos", odata cu integrarea in UE. In schimb, liderii PLD nu sunt nevoiti sa-si tempereze declaratiile precum democratii. Theodor Stolojan a precizat ca este dispus ca partidul sau sa intre in Guvern daca, in urma restructurarii, acesta va fi condus de un membru PD. La nivel declarativ, Stolojan s-a declarat si partizan al anticipatelor, pozitie confirmata de Gheorghe Flutur, care a spus ca organizarea acestora este de dorit in luna iunie. Oricum ar fi, platformistii nu-l mai vor pe Tariceanu prim-ministru. "Nu este o chestiune de ordin personal. Actualul premier si-a epuizat resursele de credibilitate politica, a erodat baza politica a Aliantei si a guvernarii. Consecinta este ca Guvernul Tariceanu este minoritar in Camera Deputatilor si Senat. In aceasta situatie, cea mai buna solutie este acceptarea alegerilor anticipate", a afirmat un alt lider al PLD, Valeriu Stoica.

PLD il curteaza pe Ungureanu

Vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat, Gheorghe Flutur, a declarat ca usa partidului este deschisa oricand pentru ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Flutur a adaugat ca, in perioada urmatoare in PNL vor intra si alti parlamentari. "Deocamdata, nu dam publicitatii numele acestora. Trebuie sa mai avem discutii cu ei", a adaugat acesta. Disidentii liberali spera sa-si inscrie partidul la tribunal pe 15 ianuarie, daca nu vor fi contestatii, caz in care procedura va dura pana in februarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.