Ceremonia de investire a noului arhiepiscop al Varsoviei a fost anulata, Vaticanul acceptand, ieri, demisia lui Wielgus, caruia ii incredintase, in decembrie, administrarea activitatii arhidiocezei cardinalului Jozef Glemp, retras din functie. Sfantu
Ceremonia de investire a noului arhiepiscop al Varsoviei a fost anulata, Vaticanul acceptand, ieri, demisia lui Wielgus, caruia ii incredintase, in decembrie, administrarea activitatii arhidiocezei cardinalului Jozef Glemp, retras din functie. Sfantul Scaun nu s-a resemnat, insa, denuntand "o razbunare" impotriva Bisericii poloneze. "Actualul val de atacuri impotriva Bisericii Catolice din Polonia, la atatia ani de la sfarsitul regimului comunist (...), are mai degraba aspectul unei stranii aliante intre cei care au persecutat Biserica in trecut si alti adversari ai acesteia" decat al unei "cautari sincere a transparentei si adevarului", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de Mediafax. Aceste "atacuri" impotriva Bisericii Papei Ioan Paul al II-lea par "o razbunare din partea celor care au persecutat-o, invinsi de credinta si de vointa de libertate a poporului polonez", a adaugat el, subliniind ca demisia arhiepiscopului Poloniei "a aparut drept o solutie adecvata" in fata "dezorientarii" provocate in randurile poporului polonez de dezvaluirile privind trecutul lui Stanislaw Wielgus. "Biserica nu se teme de adevar, iar membrii sai trebuie sa stie sa-si recunoasca propriile greseli", a mai spus Lombardi, recunoscand, pe de alta parte, ca "autoritatea monseniorului Wielgus a fost compromisa grav de comportamentul sau in timpul regimului comunist", in pofida faptului ca acesta si-a cerut iertare, intr-un mod "umil si emotionant". Acesta a recunoscut, vineri seara, intr-un mesaj adresat credinciosilor, ca a facut "o greseala" colaborand cu fosta politie politica a regimului comunist polonez. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.