Noul arhiepiscop de Varsovia, Stanislaw Wielgus, acuzat de colaborare timp de 20 de ani cu fosta politie secreta comunista si care si-a recunoscut public vina, a demisionat, iar Papa a acceptat demisia, transmite AFP. Papa Benedict al XVI-lea a incre
Noul arhiepiscop de Varsovia, Stanislaw Wielgus, acuzat de colaborare timp de 20 de ani cu fosta politie secreta comunista si care si-a recunoscut public vina, a demisionat, iar Papa a acceptat demisia, transmite AFP. Papa Benedict al XVI-lea a incredintat administratia arhiodecezei titularului in exercitiu al functiei, cardinalul Jozef Glemp, "pana la luarea unor decizii" definitive, a declarat reprezentantul Papei la Varsovia, Jozef Kowalczyk. Vaticanul a confirmat ieri demisia noului arhiepiscop de Varsovia. Banuielile impotriva lui Wielgus au fost lansate in decembrie de saptamanalul de dreapta Gazeta Polska, care a afirmat ca a avut "acces la documente care atesta fara nicio indoiala ca noul arhiepiscop de Varsovia, Stanislaw Wielgus, a colaborat timp de 20 de ani cu SB". Arhiepiscopul a respins imediat aceste acuzatii, reluate apoi pe larg si constant de toata presa, si a continuat sa nege pana vineri, desi o comisie speciala din cadrul Bisericii Catolice a conchis in aceeasi zi ca acuzatiile sunt exacte. Prelatul a recunoscut ca a fost colaborator al serviciilor speciale comuniste abia vineri seara, dupa o prima ceremonie de investire. "Marturisesc astazi in fata vostra aceasta greseala pe care am facut-o altadata, asa cum am marturisit deja in fata Sfantului Parinte", a declarat Wielgus intr-un mesaj care va fi citit in timpul slujbelor in arhidioceza Varsoviei. "Declar ca ma voi supune oricarei decizii a Sfantului Parinte", a adaugat prelatul, care il inlocuieste pe cardinalul Jozef Glemp, care s-a pensionat, dar isi pastreaza titlul de primat de Polonia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.