au dat, ieri- dimineata,  publicitatii un comunicat, in care confirma demisia arhiepiscopului de Varsovia si acceptarea acesteia de catre Papa Benedict al XVI-lea, cel care il numise pe Wielgus pe 6 ianuarie ca nou arhiepiscop al Varsoviei. Wiel
au dat, ieri- dimineata, publicitatii un comunicat, in care confirma demisia arhiepiscopului de Varsovia si acceptarea acesteia de catre Papa Benedict al XVI-lea, cel care il numise pe Wielgus pe 6 ianuarie ca nou arhiepiscop al Varsoviei. Wielgus recunoscuse vinerea trecuta, dupa ce negase vehement acuzatiile de colaborare dovedite de comisia de ancheta a Bisericii Catolice poloneze, ca a fost informator al Securitatii poloneze comuniste, dar ca nu ar fi denuntat pe nimeni vreodata.
Fostul arhiepiscop ramane in functie
Dintre sutele de credinciosi catolici, unii s-au aratat favorabili investirii lui Wielgus, altii au protestat in tacere tinand in mana pancarde cu "Non possumus". Sloganul acesta a fost folosit pentru prima oara de cardinalul Stefan Wyszynski, care le cerea, in 1953, liderilor comunisti sa nu se amestece in numirile in functie din interiorul Bisericii. Ceremonia de la ora 11 a fost anulata si apoi transformata intr-un "Te deum", mesa de multumire, pentru cei 25 de ani de activitate a cardinalului Jozef Glemp ca arhiepiscop al Varsoviei. Cu aceasta, Vaticanul a confirmat faptul ca Glemp (77 de ani) va administra arhidioceza "pana la luarea unor noi decizii". Potrivit presei poloneze, in noaptea de sambata spre duminica, Vaticanul si statul polonez au avut discutii serioase pe tema Wielgus. Desi Sfantul Scaun nu a recunoscut oficial, surse de la Vatican sustin ca trecutul ascuns al lui Wielgus i-ar fi suparat ingrozitor pe prelatii catolici si ca ar fi stricat imaginea Papei Bendict, si el controversat pentru tineretea petrecuta in "Hitlerjugend".
Glemp ii ia apararea clericului-securist
"Monseniorul Wielgus a fost judecat pe baza unor bucati de hartie, a unor copii ale unor copii", a spus Glemp, in timpul slujbei de la Catedrala din Varsovia. "Wielgus a fost judecat si condamnat fara avocati, fara martori. Nu este o judecata buna", a mai spus el aplaudat de sustinatorii arhiepiscopului demisionar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.