Exuberanta intrarii in Uniunea Europeana pare sa fie umbrita de monitorizarea pe care UE o face Romaniei pe cel putin trei domenii extrem de importante: Mediu, Protectia copilului (unde insasi baroneasa Nicholson a impus monitorizarea!) si Justitie.
Exuberanta intrarii in Uniunea Europeana pare sa fie umbrita de monitorizarea pe care UE o face Romaniei pe cel putin trei domenii extrem de importante: Mediu, Protectia copilului (unde insasi baroneasa Nicholson a impus monitorizarea!) si Justitie.

Am intrat in Uniunea Europeana cu prea multa fericire afisata, pentru ca mai sunt inca multe de facut pentru ca Europa sa finalizeze aceasta „adoptie“. Romania este monitorizata. Ea intra in „Big Brother“-ul european cel putin pe trei domenii care dau de furca autoritatilor si la aceasta ora. Desi ar fi trebuit sa gaseasca de multa vreme solutii in rezolvarea problemelor de mediu, ministrul Sulfina Barbu da vina pe toata lumea, mai putin pe ministerul pe care-l conduce. Numai ca Uniunii putin ii pasa de aceasta dezvinovatire. Daca nu se va conforma legislatiei comunitare, Romania va risca, pentru problemele de mediu, aducerea in fata Curtii de Justitie, impunerea normelor europene, plata unor penalitati si pierderea unor fonduri europene cu destinatie speciala. Jocul monitorizarii este riscant si pe domeniul Justitiei, unde ni s-a atras atentia asupra necesitatii e xistentei Agentiei Nationale de Integritate in alta formula decat cea trecuta prin Camera Deputatilor si care reprezinta deocamdata o „frectie la picior de lemn“. In fine, o alta monitorizare dura si, totodata, surprinzatoare vine din partea baronesei Emma Nicholson. Aceasta monitorizare e legata de sistemul de protectie a copilului. Cum va iesi Romania din acest Big Brother? Timpul va demonstra cat de viabili suntem pentru Europa. (Adina Anghelescu)

Mediul ramane 'butoiul cu pulbere>> al Romaniei si dupa aderare
Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, a prezentat in cadrul unei sedinte de Guvern desfasurate la sfarsitul lunii trecute, cu cateva zile inainte de data aderarii, o nota privind posibile cazuri de incalcare a legislatiei de mediu (infringements) si dupa 1 ianuarie 2007. Teoretic, la aceasta data, problemele de mediu care au fost cat pe ce sa amane aderarea ar fi trebuit rezolvate. Si de aceasta data, Sulfina Barbu, pe langa faptul ca a anuntat in ultimul moment ca in cursul anului 2007 se vor inregistra incalcari flagrante ale legislatiei de mediu, a incercat sa arunce „pisica moarta“ in ograda vecinului. Astfel, ministrul mediului sustine ca responsabile pentru incalcarea legislatiei sunt autoritatile de mediu la nivel national, regional si local.

Romania ar putea ajunge in fata Curtii de Justitie
In situatiile in care un stat membru al UE nu se conformeaza legislatiei comunitare, Comisia Europeana are puterea de a determina statul respectiv sa respecte normele incalcate, iar atunci cand este necesar se poate adresa Curtii de Justitie pentru solutionarea cazului, declansand astfel procedura de „infringement“, indreptata impotriva statului vizat. Comisia Europeana este cea care apreciaza cuantumul sumelor sau penalitatea care urmeaza a fi platita de catre statul membru.
La randul ei, Curtea de Justitie poate impune plata unei sume fixe sau a unei penalitati catre statul membru care nu si-a indeplinit indatoririle fata de decizia ei.

Probleme pe toate fronturile
Ministrul Sulfina Barbu recunoaste ca Romania inca are probleme aproape in toate domeniile. Astfel, eventuale cazuri de incalcare a legislatiei de mediu s-ar putea inregistra in sectoare precum controlul poluarii industriale si managementul riscului, managementul deseurilor, protectia naturii si calitatea aerului. Pentru toate aceste probleme ce tin de Ministerul Mediului, vinovate sunt, in opinia Sulfinei Barbu, autoritatile locale.

In cazul unor neconformitati pot fi declansate procedurile de inchidere a instalatiilor care cad sub incidenta Directivei 96/61/CE privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (Directiva IPPC), cu posibil impact social si economic.
Si in domeniul managementului deseurilor, principalele probleme sunt legate tot de neimplicarea autoritatilor administratiei publice locale si a altor ministere, in afara de Ministerul Mediului, dupa cum sustine Sulfina Barbu. Managementul defectuos al deseurilor ar putea duce la pierderea de fonduri alocate si la neindeplinirea angajamentelor asumate. Cele mai mari probleme in acest domeniu apar la tinta de colectare a 2 kg de deseuri de echipamente electrice si electronice/locuitor, care in cursul anului 2006 nu a fost atinsa.

Ministrul Barbu a recunoscut ca din cauza lipsei de organizare a colectarii selective a deseurilor, exista premisa aparitiei unor probleme pe parcursul acestui an.

Unele gradini zoo ar putea fi inchise
In ceea ce priveste protectia naturii, neimplicarea administratorilor gradinilor zoologice in alocarea fondurilor necesare indeplinirii obligatiilor privind autorizarea si functionarea gradinilor zoologice poate determina inchiderea acestora, cu implicatii majore asupra animalelor detinute. Responsabili pentru aceasta situatie sunt, cum era de asteptat, reprezentantii administratiei publice locale.

Inundatiile, o problema fara solutie
Ministrul mediului a confirmat ca exista in continuare probleme si in privinta protejarii cetatenilor impotriva inundatiilor si fenomenelor periculoase pentru mediu. Concret, dificultati majore au aparut in managementul lucrarilor hidrotehnice. Potrivit Sulfinei Barbu, nu pot fi externalizate diguri si lucrari de aparare de importanta locala deoarece Legea 213/1998 nu permite acest lucru.

Alte probleme care nu permit realizarea lucrarilor hidrotehnice sunt bunurile care apartin domeniului public al statului si sunt in administrarea Apelor Romane si care sunt inregistrate si in patrimoniu public de interes local sau judetean. Potrivit bilantului Ministerului Mediului pe anul 2006, nici la aceasta data autoritatile nu detin suficiente date cu privire la zonarea inundabilitatii la diverse probabilitati, iar personalul cu specializare in domeniul hidrotehnic este... insuficient.

Luminita Gheorghe

Emma Nicholson a solicitat monitorizarea sistemului de protectie a copilului din Romania

Incepand din aceasta luna, Romania va avea parte de o noua evaluare a sistemului de protectie a copilului. Decizia a fost luata, recent, in Parlamentul European (PE). Cea care a propus inexplicabila masura, Romania fiind unica tara supusa unei monitorizari post-aderare, este nimeni alta decat baroneasa Emma Nicholson.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.