Membrii CSM nu se inghesuie sa-si depuna candidatura pentru sefia celui mai inalt for din Justitie. Pana in acest moment, nimeni nu si-a manifestat oficial dorinta de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii, desi mandatul actualului presedinte
Membrii CSM nu se inghesuie sa-si depuna candidatura pentru sefia celui mai inalt for din Justitie. Pana in acest moment, nimeni nu si-a manifestat oficial dorinta de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii, desi mandatul actualului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, inceteaza in data de 12 ianuarie, fara a mai putea candida.
Functia de presedinte al CSM va fi ocupata de un judecator, iar cea de vicepresedinte de un procuror. Anul trecut la alegerile pentru sefia Consiliului nu s-a inscris nimeni, astfel ca in fruntea CSM s-a mers pe recomandarile colegilor. Doar cei 14 membri CSM, alesi de magistratii din tara, au dreptul de a candida la functia de presedinte sau vicepresedinte. Procurorul general, ministrul justitiei, presedintele Curtii Supreme si reprezentantii societatii civile au drept de vot si nu pot ocupa functii de conducere.
Tandemul Andreies - Chiujdea, favorit
La alegerile din 11 ianuarie, cand se va prezenta si bilantul activitatii CSM pe anul trecut, va participa si presedintele Traian Basescu.
Persoanele vehiculate ca ar putea ocupa functia de presedinte al CSM sunt Virgil-Viorel Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj, presedintele Sectiei Penale din cadrul instantei supreme, Anton Pandrea, si Angela Harastasanu de la Curtea de Apel Brasov.
Favorit pentru sefia Consiliului este "cuplul" Virgil-Viorel Andreies (presedinte) si Dan Chiujdea (vicepresedinte). Judecatorul Andreies a fost de mai multe ori criticat de ministrul justitiei, Monica Macovei, intrucat ar fi fost in incompatibilitate, ocupand simultan functiile de membru CSM si presedinte al Curtii de Apel Cluj.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.