Sinuzitele sunt afectiuni a caror frecventa creste in sezonul rece, la fel ca in cazul tuturor infectiilor respiratorii. Afectiunile nasului si ale sinusurilor reprezinta aproximativ 25% - 30% din patologia ORL. Sinusurile paranazale sunt cavitati si

Sinuzitele sunt afectiuni a caror frecventa creste in sezonul rece, la fel ca in cazul tuturor infectiilor respiratorii. Afectiunile nasului si ale sinusurilor reprezinta aproximativ 25% - 30% din patologia ORL. Sinusurile paranazale sunt cavitati situate la nivelul oaselor fetei. Acestea au o comunicare cu cavitatile nazale. Astfel, infectiile cavitatilor nazale se pot propaga la nivelul sinusurilor. Extinderea infectiei la nivelul sinusurilor este favorizata de frig si de umezeala, ca si toate celelalte infectii respiratorii. Sinusurile paranazale sunt perechi: maxilare, frontale, etmoidale si sfenoidale.

Cand mergem la medic?
Simptomele sinuzitelor sunt: tusea persistenta, secretii nazale purulente, dureri ale capului si fetei, febra, respiratia urat mirositoare, dureri de gat. Toate simptomele de mai sus orienteaza spre diagnosticul de sinuzita, mai ales daca acestea persista si dupa 7 zile de la debutul unei rinofaringite acute.

Cum tratam sinuzitele?
Tratamentul principal al sinuzitelor este cel antibiotic, adaptat microbilor cu care s-a produs infectia si severitatii simptomelor. In afara de antibiotice, in tratamentul sinuzitelor sunt utile si analgezicele, antiinflamatoriile, antitermicele, dezifectantele nazofaringiene. Totdeauna tratamentul trebuie prescris de medic, automedicatia fiind o greseala cu consecinte ce ar putea fi grave. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor care nu raspund la antibiotice. Gestul chirurgical cel mai frecvent este punctia urmata de aspiratia sinusurilor maxilare. Cel mai bine este sa evitati expunerea la frig. Astfel, veti reusi sa diminuati riscul de a face o infectie respiratorie, inclusiv o sinuzita.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.