Cea mai mare filiera transnationala de traficanti de minori a fost anihilata dupa un an de investigatii desfasurate de politisti de frontiera in colaborare cu Politia Nationala Italiana. Reteaua care opera pe relatia Romania - Italia, obligandu-i pe
Cea mai mare filiera transnationala de traficanti de minori a fost anihilata dupa un an de investigatii desfasurate de politisti de frontiera in colaborare cu Politia Nationala Italiana. Reteaua care opera pe relatia Romania - Italia, obligandu-i pe minori sa sparga magazine si masini, era formata din 15 membri si era condusa in Romania de Valentin C., in varsta de 36 de ani si Dumitru C., in varsta de 33 de ani, ambii din municipiul Turnu Severin. In Italia, activitatea infractionala a filierei era condusa de Mugurel B. si Dumitru I., ambii in varsta de 33 de ani. Inca de la inceputul anului 2006, politistii de frontiera Mehedinti alaturi de cei din Timisoara, sub coordonarea procurorului DIICOT Mehedinti, au obtinut date si informatii precise cu privire la existenta unui grup infractional organizat care se ocupa cu traficul de minori pe relatia Romania - Italia.
Le-au amenintat chiar si familiile
In urma verificarilor efectuate de autoritati, in perioada ianuarie - noiembrie 2006, membrii retelei au racolat, transportat, gazduit si exploatat un numar de 8 minori, cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani, pe care i-au obligat la comiterea de spargeri si furturi din magazine si autoturisme, pe teritoriul Italiei, urmand ca bunurile sustrase de copii sa fie valorificate pe piata neagra din Romania. Marfa furata era preluata de un alt membru al retelei, Valentin C., care le platea copiilor sume ce reprezentau aproximativ 15% din valoarea acestora, iar apoi era transportata in Romania si valorificata la suprapret, in special, pe piata neagra din Turnu Severin. Copiii racolati proveneau din familii dezorganizate si au fost dusi la Verona cu ajutorul unor procuri intocmite de traficanti, din care rezulta consimtamantul parintilor acestora pentru deplasarea in strainatate. Minorii au declarat, ulterior, ca erau obligati prin amenintari si violenta sa participe la diverse infractiuni la comanda lui Dumitru C., descris de victime ca fiind o persoana extrem de violenta si periculoasa. Totodata, victimele traficantilor au mai relatat, la audieri, ca Dumitru C. ii "amenda" cu sume care ajungeau si la trei mii de euro in momentele in care nu reuseau "sa puna pe masa mafiotilor suficiente produse furate". De altfel, in timpul cercetarilor, Dumitru C., impreuna cu Valentin C., au mizat pe faptul ca minorilor le este teama de ei si au incercat sa-i influenteze, prin intimidarea repetata a familiilor acestora, ajungand chiar pana la amenintari cu moartea. "Omul de incredere" al sefilor traficantilor aflati in Italia, Marius M., a fost prins, in 7 martie 2005, de politistii italieni de la Chestura din Verona, in timp ce spargea un magazin de telefoane mobile, impreuna cu trei minori. Instanta competenta a emis mandate de arestare preventiva pentru Valentin C. si Dumitru C., pe o durata de 29 de zile. De asemenea, alti 13 membri ai retelei sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de trafic de migranti si minori, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Daca vor fi gasiti vinovati, ei risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 7 si 18 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.