In anul recent incheiat, Macquarie Bank a ocupat prima pozitie in clasamentul consultantilor din Australia, in 12 luni record pentru fuziuni si achizitii in "tara cangurilor", propulsate de tranzactii in care compania australiana a fost implicata act

In anul recent incheiat, Macquarie Bank a ocupat prima pozitie in clasamentul consultantilor din Australia, in 12 luni record pentru fuziuni si achizitii in "tara cangurilor", propulsate de tranzactii in care compania australiana a fost implicata activ, scrie Bloomberg.
Macquarie, cea mai importanta institutie de credit din Australia, a reusit sa ia fata Goldman Sachs Group, conform datelor Bloomberg. Macquarie a fost implicata in 37% din totalul preluarilor anuntate, in valoare de 206 miliarde de dolari, inclusiv in tranzactii de 43 de miliarde de dolari operate direct de banca si de fondurile sale.
In cea mai importanta tranzactie a anului, Thames Water, cea mai mare companie britanica din domeniul distributiei apei si divizie a grupului german de utilitati RWE, a fost achizitionata pentru suma de opt miliarde de lire sterline, de catre un consortiu condus de Macquarie Bank. In urma acestei preluari, banca australiana de investitii a incasat un onorariu consistent.
Oferta de 11,7 miliarde de dolari inaintata de mexicanii de la Cemex SA, al treilea mare producator de ciment la nivel mondial, pentru grupul australian Rinker, a fost a doua mare preluare din 2006. Tranzactia a fost efectuata prin intermediul UBS si Citigroup.
Qantas Airways, cel mai mare operator de zbor din Australia, a acceptat, in decembrie, oferta de preluare, in valoare de 8,7 miliarde de dolari inaintata de un grup format din Macquarie Bank, fondul de investitii Texas Pacific Group si Allco Equity Partners. Tranzactia a reprezentat cea mai mare preluare din industria aviatiei, iar Macquarie a detinut rolul de consultant.

Economia Australiei, magnet pentru investitori

Bancile de investitii prezente in Australia au beneficiat de pe urma situatiei economice din aceasta tara, care continua sa bata recorduri an de an.
Astfel, companiile australiene au devenit foarte atractive, iar bancile le acorda finantari pentru a putea sa efectueze tranzactii peste Ocean. "Nu sunt semne ca situatia pozitiva se va schimba", a declarat Christian Johnston, un director de management in investitii bancare la Goldman Sachs JBWere, in Melbourne.
"Exista numeroase companii nelistate la Bursa cu potential de achizitie si alte tinte strategice", a precizat Johnston.
Achizitiile operate in Australia de companiile internationale s-au cvadruplat in 2006, in timp ce cumparatorii autohtoni, inclusiv Macquarie, au fost implicati in tranzactii de 102 miliarde de dolari, peste hotare, aproape dublu comparativ cu anul 2005.
La 30 septembrie 2006, Macquarie a inregistrat un profit in crestere cu 51%, pana la valoarea de 730 de milioane de dolari australieni (571 de milioane de dolari). Pe parcursul anului trecut, cotatia actiunilor Macquarie a crescut cu 14,5%.
Macquarie a mijlocit 77 de tranzactii, cu o valoare totala de 77 de miliarde de dolari. In acelasi timp, Goldman Sachs JBWere a fost consultant in 42 de tranzactii, de 73,9 miliarde de dolari, iar cele 47 de tranzactii ale UBS au totalizat 51,7 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.