Industria usoara romaneasca a inregistrat indicatori "nefavorabili", in 2006, din cauza conditiilor oferite de stat pentru mediul de afaceri, a declarat Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, citata de Rompres. Astfe

Industria usoara romaneasca a inregistrat indicatori "nefavorabili", in 2006, din cauza conditiilor oferite de stat pentru mediul de afaceri, a declarat Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, citata de Rompres. Astfel, domenii precum industria firelor de bumbac, in, canepa, lana si confectii au inregistrat scaderi in timp ce cresteri usoare s-au inregistrat in tricotaje si confectia de incaltaminte.
Principala cauza pentru situatia din 2006 este, in opinia reprezentantilor patronatului, lipsa de politici coerente in domeniu alaturi de legislatia fiscala.
"Nu a existat o politica industriala coerenta in Romania, si asta nu doar de acum ci in decursul ultimelor 16-17 ani, situatie care, perpetuandu-se a dus la situatia actuala. S-a ajuns la situatia paradoxala ca trebuie sa importam aproape in totalitate materia prima necesara industriei noastre pentru ca nu mai exista tabacarii, nu mai exista complexuri de crestere a animalelor, nu mai exista tabacarii", explica Grapini.
In ceea ce priveste politica fiscala, presedinta FEPAIUS deplange lipsa politicilor de finantare care sa ajute industria usoara romaneasca oferind ca exemplu refuzul statului, pana in urma cu 2-3 ani, de a accepta scutirea de impozitare a profitului reinvestit.
De asemenea, mai spune Grapini, prin numeroasele taxe si impozite aplicate de catre stat nu s-a putut efectua amortizarea accelerata care ar fi permis investitorilor din domeniu sa-si recupereze cat mai rapid investitia pentru a putea intra pe profit.

Accesul dificil la credite

Un alt aspect mentionat de oficialul FEPAIUS este accesul foarte greu si costisitor la fonduri banesti precizand ca Eximbank, ca banca cu capital integrat de stat, practica aceleasi dobanzi ca si celelalte banci din sistem, nefiind astfel avantajoasa accesarea unor credite. Din punctul de vedere al patronatelor este impovaratoare si cheltuiala cu forta de munca, aceasta ajungand la 47 de procente din valoarea salariului, in timp ce in UE procentul este de numai 35.
"Speram, totusi, ca, anul acesta, sa obtinem coborarea acestui procent cu 2 puncte pana la 45%", spune Grapini.
Printre obiectivele pentru care militeaza FEPAIUS se numara eliminarea anumitor taxe identificate de reprezentantii acesteia, precum si pentru identificare si deferirea catre Justitie a functionarilor corupti existenti in institutiile statului.
"Este inadmisibil sa tot trebuiasca sa dai ceva pentru ca sa se grabeasca sa execute ceea ce intra, practic in atributiile lor. Ma deranjeaza, in calitate de angajator, si birocratia excesiva existenta in aceste institutii ca Vama, Casa de Pensii si Ministerul Muncii. Nu inteleg, de exemplu, de ce trebuie sa ma duc, in fiecare luna, cu statele de plata pe hartie si suport electronic", afirma Grapini.

Succese obtinute pe baza presiunilor facute asupra Guvernului

"Am obtinut si unele succese notorii pe sectorul nostru de activitate datorita presiunilor pe care le-am facut, in cadrul Comisiilor de Dialog Social alaturi de sindicate, asupra Guvernului", sustine presedinta FEPAIUS.
Astfel, FEPAIUS este prima organizatie patronala care a organizat in anul 2006 un miting de protest alaturi de sindicate.
In urma actiunii, indreptata impotriva Bancii de Comert Exterior Eximbank, au fost obtinute noi produse bancare si facilitati pentru agentii economici din industria usoara.
Tot prin presiuni asupra Agentiei IMM-urilor, FEPAIUS a reusit sa anuleze o hotarare prin care agentilor economici li se rambursa doar 16 la suta din valoarea investitiilor facute. Conform Codului Fiscal reducerea era de 75 la suta. S-a revenit la aceasta facilitate.
In anul 2006 FEPAIUS a participat la noua targuri internationale si a reusit sa cheltuiasca fondurile alocate pentru promovarea la export a produselor romanesti.
"Am reusit sa schimbam si procedurile interne de participare la targurile internationale. Am obtinut Hotararea de Guvern prin care FEPAIUS i se da dreptul sa-si deschida reprezentanta pe piata ruseasca, la Moscova. Intreprinderea de Comert, Exterior Romanoexport a fost desemnata titulara de licenta. Cinci firme romanesti din industria usoara sunt membre fondatoare ale Agentiei de la Moscova, iar firmele care vor sa se inscrie pentru piata ruseasca o pot face. 50 la suta din cheltuielile de deschidere au fost sustinute de Guvernul Roman, iar restul de firmele membre. Pe data de 16 februarie va avea loc deschiderea oficiala a reprezentantei.
O alta realizare obtinuta de patronatul din industria usoara este si reducerea platii concediului medical din sursele agentului economic de la 17 zile la cinci zile, restul zilelor de concediu medical fiind platit din CAS.
In plan international FEPAIUS a fost admisa ca membra a Organizatiei Internationale a textilelor si membra a Eurotext.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.