In 2006 statul a hotarat sa promoveze Eximbank cu orice pret. Chiar si cu pretul de a-si pune in cap intreprinzatorii care, iata, si-au dat seama ca produsele bancii de stat nu sunt cu nimic mai speciale decat cele ale unei banci normale. Daca numa
In 2006 statul a hotarat sa promoveze Eximbank cu orice pret. Chiar si cu pretul de a-si pune in cap intreprinzatorii care, iata, si-au dat seama ca produsele bancii de stat nu sunt cu nimic mai speciale decat cele ale unei banci normale. Daca numaram produsele si serviciile oferite, pe hartie, de catre Eximbank vom constata ca ele sunt mai multe decat la oricare alta banca. Compensatii de dobanda, garantii bancare, polite de asigurare pentru riscul valutar. Toate considerate "foarte avantajoase", toate fara musterii. Cele 200 de milioane de euro investite de statul roman in majorarea capitalului Eximbank par sa nu poata fi cheltuite. Gresesc intreprinzatorii? Fara indoiala ca o parte a acestora nu pot accesa un produs bancar din felurite motive cum ar fi lipsa profitului ori a proiectelor. Mai departe insa majoritatea asociatiilor patronale acuza costurile exagerate ale produselor Eximbank. Daca ar fi fost o banca normala nimeni nu ar fi avut nimic de spus insa, avand in vedere ca institutia trebuie sa functioneze mai mult ca o agentie a statului, apar cateva semne de intrebare. Eximbank nu urmareste profitul, spun reprezentantii bancii. Si atunci ma intreb de ce mai percep dobanzi si inca unele mari? Un raspuns ar fi ca banca nu poate merge pe pierdere la infinit, insa atunci de ce mai era nevoie de o majorare de capital (din banii contribuabililor)? Banii pe care statul i-a investit in Eximbank sunt mai multi decat cei pe care i-a investit in CEC. Diferenta vine insa din faptul ca CEC este o banca declarat comerciala, in timp ce Eximbank ar trebui sa ajute exportatorii si, mai nou, intreprinderile mici si mijlocii.
Reactiile venite din partea celor "ajutati" nu sunt deloc pozitive. La una dintre intalnirile organizate de Eximbank pentru a-si demonstra transparenta, cei prezenti, in mare majoritate oameni de afaceri, fie nu auzisera de minunatele produse bancare, fie au incercat sa le acceseze insa s-au lovit de birocratia caracteristica oricarei institutii de stat.
Recent, Maria Grapini, reprezentanta unuia dintre cele mai productive domenii economice, industria textila, se plangea ca " Eximbank practica aceleasi dobanzi ca la orice alta banca". Critici vin si din alte zone ale mediului de afaceri.
Ori daca nici nu urmareste profitul dar nici nu crediteaza avantajos intreprinzatorii, ce functiune are aceasta institutie laudata si extralaudata ? Si ce va face ea cu cele 200 milioane euro venite din buzunarul contribuabililor?. Sa nu uitam ca vechea conducere a acestei institutii a fost implicata intr-un scandal cu iz penal.
Cea mai mare amenintare pentru exportatori este aprecierea monedei nationale. Se stie ca in 2005 si, mai ales, in 2006 leul a castigat enorm fata de euro si dolar. Eximbank, ca institutie dedicata sprijinirii exportatorilor, ar fi trebuit sa ajute intr-un fel sau altul aceste companii si a si facut-o, numai declarativ insa. Eximbank a lansat polita de asigurare pentru riscul valutar insa, cel putin pana in noiembrie 2006, nu a avut nicio solicitare. Aici este, ce-i drept, si vina exportatorilor care nu doresc sa piarda un eventual profit obtinut din fluctuatiile leului. Pe scurt, polita acoperea pierderile rezultate din aprecierea monedei nationale, insa le elimina pe cele rezultate din deprecierea leului. Aici este momentul sa revenim la natura duala a Eximbank. Daca era banca comerciala ar fi facut studii de piata si ar fi constatat ca un astfel de produs nu este compatibil cu nevoile exportatorilor. Daca era agentie a statului si dorea sa subventioneze exportatorii ar fi acoperit doar riscul valutar fara sa anuleze eventualul castig.
Am crezut sincer ca Eximbank este un "subterfugiu" folosit de statul roman pentru a acorda subventii si dupa integrarea in Uniunea Europeana. Nici acesta nu era o forma prea sanatoasa pentru o economie in crestere, insa macar era ceva. Dupa ce am analizat reactiile celor direct vizati insa am constatat ca Eximbank nu are pe cine sa subventioneze pentru simplul motiv ca "ajuta" investitorii pe banii lor. Nici banca nu este Eximbank pentru ca ar fi obtinut profituri, ca toate bancile din Romania. Nu este altceva decat un hibrid pagubos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.