Un pescar sud-coreean despre care se crede ca a fost rapit de Coreea de Nord in urma cu 31 de ani a evadat si se afla in China, de unde incearca sa ajunga la Seul, a anuntat o organizatie de asistenta pentru rapiti, citata de Reuters."Vine acasa cu s
Un pescar sud-coreean despre care se crede ca a fost rapit de Coreea de Nord in urma cu 31 de ani a evadat si se afla in China, de unde incearca sa ajunga la Seul, a anuntat o organizatie de asistenta pentru rapiti, citata de Reuters."Vine acasa cu si-guranta", a spus Choi Sung-yong, presedintele organizatiei care l-a ajutat pe sud-coreeanul Choi Wook-il, in varsta de 67 de ani, sa evadeze. Choi, membru al echipajului de 33 de oameni al vasului de pescuit Chunwang, arestat de Coreea de Nord in 1975, este unul dintre sutele de oameni rapiti de Phenian, de la sfarsitul razboiului coreean dintre 1950-1953. Evadarile din Coreea de Nord sunt rare, deoarece ostaticii sunt sunt pedepsiti sever, in unele cazuri cu moartea, daca incearca sa scape, potrivit organizatiilor de caritate. Choi a traversat raul Tumen care desparte Coreea de Nord de China la 25 decembrie si a contactat diplomatii sud-coreeni, cerandu-le sa il ajute sa ajunga acasa. El s-a intalnit deja cu sotia sa, in China. Ministerul de Externe de la Seul a refuzat sa comenteze cazul, politica sa fiind de a nu discuta despre ostaticii sud-coreeni si refugiatii nord-coreeni care fug din Nord decat dupa ce acestia sunt in siguranta. Dupa mai multi ani de tacere, in 2006, Coreea de Sud a inceput sa faca presiuni asupra Nordului in privinta celor peste 1.000 de ostatici si prizonieri de razboi sud-coreeni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.