Fostul sef al Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, chestorul Ionel Nicolae, a facut o avere impresionanta in urma unor contracte incheiate ilegal de catre DGEIP cu doua firme agreate de acesta, pentru fabricarea cartilor de iden
Fostul sef al Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, chestorul Ionel Nicolae, a facut o avere impresionanta in urma unor contracte incheiate ilegal de catre DGEIP cu doua firme agreate de acesta, pentru fabricarea cartilor de identitate. Aceste contracte au adus statului un prejudiciu de peste 10 miliarde de lei vechi si au fost derulate cu incalcarea legii, de la atribuirea afacerii preferential pana la neperceperea de penalitati pentru intarzierea livrarii produselor

Corpul de Control al MAI, care a intocmit un raport cu privire la activitatea chestorului Nicolae, a stabilit ca fostul sef al DGEIP detine o avere impresionanta pentru un functionar public cu statut special. Au fost identificate noua imobile detinute de familia Nicolae si mai multe autoturisme de lux. Majoritatea acestor bunuri au fost dobåndite in perioada in care au fost incheiate de catre DGEIP contractele privind fabricarea cartilor de identitate, iar cinci au fost luate in aceeasi zi

Ancheta interna declansata la mijlocul anului 2005 a avut drept singur efect trecerea in rezerva a chestorului Ionel Nicolae, pe motiv de &bdq uo;pierdere a capacitatii de munca“, raportul Corpului de Control fiind inaintat Parchetului Curtii de Apel Bucuresti. De mai bine de un an dosarul zace in nelucrare, chiar daca exista indicii clare de incalcare a legii. Alaturi de Ionel Nicolae, in dosar mai apare si numele actualului sef al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, comisarul-sef Silviu Luncasu

Fostul sef al Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP), chestorul Ionel Nicolae, a facut o avere impresionanta in urma unor contracte incheiate ilegal de catre institutie cu doua firme agreate de acesta pentru achizitia de materie prima in vederea producerii cartilor de identitate. Activitatea fostei conduceri a DGEIP a intrat in atentia Corpului de Control al ministrului de interne, Vasile Blaga, la mijlocul anului 2005, fiind identificate mai multe contracte prin derularea carora statul a fost prejudiciat cu peste 10 miliarde de lei vechi. Surse judiciare ne-au declarat ca ancheta este blocata de un si jumatate la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Ionel Nicolae este in prezent unul dintre cei mai bogati pensionari din MAI.

Este vorba de licitatii trucate, in detrimentul altor firme, in vederea achizitionarii de hartie tip teslin si folie din plastic cu elemente de secretizare vizibile in ultraviolet. Societatea aleasa de DGEIP pentru derularea acestor contracte, SEA-BELL Trading SRL, a fost reprezentata la licitatia organizata de institutia condusa de chestorul Ionel Nicolae de persoane care nu aveau calitatea necesara.

In urma controlului efectuat in acest dosar, s-a constatat ca in perioada in care au fost sustinute licitatiile, averea familiei chestorului Nicolae a crescut substantial intr-un mod ce nu poate fi justificat de veniturile incasate. Desi Corpul de Control al MAI a transmis referatul privind cauza de coruptie la nivelul DGEIP, catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, pana in prezent nu s-a intamplat nimic. Singurul lucru a fost acela ca Nicolae a iesit la pensie pe motiv de „pierdere a capacitatii de munca“.

Contracte ilegale
Raportul Corpului de Control a constatat ca mai multe persoane aflate la conducerea Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, sub directa coordonare a chestorului Ionel Nicolae, au atribuit un contract de furnizare a materialelor necesare producerii cartilor de identitate cu firma SC SEA-BELL Trading SRL, la un pret de 34.454 de lei/bucata pentru hartie tip teslin si 5.042 de lei/bucata pentru o folie de plastic cu elemente de secretizare, in conditiile in care un alt ofertant practica preturi cu de la 10.000 pana la 5.000 de lei mai mici pentru aceleasi servicii. „Atribuirea contractului stabilit in caietul de sarcini de catre conducerea DGEIP a fost facuta in afara prevederilor legale si a avut ca efect o angajare de cheltuieli neeconomicoase de la bugetul de stat in suma de 4,86 miliarde de lei cu TVA, intentia vadita fiind aceea de a se atribui contractul firmei SEA-BELL Trading SRL“, se arata in raportul Corpului de Control.

Anchetatorii au mai stabilit ca au fost incalcate mai multe norme ale legislatiei privitoare la organizarea de licitatii publice, au fost antedatate o serie de documente, inclusiv fisa de date a achizitiei, motiv pentru care ceilalti agenti economici care au participat la licitatie au contestat atribuirea contractului catre SEA-BELL, contestatie care a fost respinsa fara temei legal de chestorul Ionel Nicolae.

Penalitati 'uitate>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.