Bulgaria ar putea da in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg in cazul in care nu vor fi eliminate taxele de peste 50 euro percepute de Primaria Giurgiu pentru autoturismele care trec prin acest punct vamal. Eurocomisarul bu
Bulgaria ar putea da in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg in cazul in care nu vor fi eliminate taxele de peste 50 euro percepute de Primaria Giurgiu pentru autoturismele care trec prin acest punct vamal. Eurocomisarul bulgar Meglena Kuneva a declarat ca Bulgaria ia in calcul varianta procesului, cu atat mai mult, cu cat subiectul a fost discutat in repetate randuri chiar si cu presedintele Romaniei, fara rezultat. Primarul liberal din Giurgiu, Lucian Iliescu, anunta la finele lui 2006 ca va pastra o singura taxa dupa 1 ianuarie, insa nu s-a tinut de cuvant.

Pentru a tranzita Vama Giurgiu-Ruse, posesorii de autoturisme sunt obligati, si dupa 1 ianuarie, sa plateasca peste 50 euro pentru a iesi din tara. Banii sunt perceputi de Primaria Giurgiu sub forma a tot felul de taxe: taxa de tranzit a orasului (desi cei aflati in tranzit nu traverseaza orasul in drumul spre/dinspre vama, n.n.), taxa de ecologizare, taxa epizootica, la care se adauga taxa de trecere a „Podului Prieteniei“, pe care o incaseaza Administratia Nationala a Drumurilor.

In urma numeroase lor scandaluri pe aceasta tema, la finele anului trecut, primarul liberal al municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, a declarat ca din ianuarie 2007 va pastra in vama cu Bulgaria doar taxa epizootica de 45 RON. Declaratia lui Iliescu a survenit in urma presiunilor facute dinspre Sofia. Cu toate acestea, primarul din Giurgiu a continuat sa mentina toate taxele, fara sa tina cont de avertizarile statului vecin.

Kuneva ameninta cu Tribunalul de la Luxemburg
Meglena Kuneva, fostul ministru bulgar pentru afaceri europene si actual comisar european pentru protectia consumatorului, a declarat recent ca Bulgaria ar putea da in judecata autoritatile romane in cazul in care nu ar fi eliminate taxele pentru autoturismele care traverseaza Dunarea pe la Vama Giurgiu. Taxele sunt impuse de Primaria din Giurgiu pentru autoturismele care trec frontiera prin acest punct vamal in ambele sensuri.

Kuneva a precizat ca subiectul a fost discutat in repetate randuri “cu presedintele Romaniei, cu doua Guverne ale Romaniei si cu autoritatile din Giurgiu”, fara a se ajunge la un rezultat, nici macar in privinta locuitorilor din Ruse. Pana ieri, Ambasada Romaniei de la Sofia nu a fost contactata de Ministerul de Externe bulgar pentru o discutie oficiala pe aceasta tema, potrivit unei surse din ambasada.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.