Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intrevede nici o schimbare majora pe piata creditelor in acest an. „In afara regulamentului pe care l-am propus, privind eliminarea avansului pentru creditele pentru persoane fizice, nu preconizam nici o sch
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intrevede nici o schimbare majora pe piata creditelor in acest an. „In afara regulamentului pe care l-am propus, privind eliminarea avansului pentru creditele pentru persoane fizice, nu preconizam nici o schimbare importanta”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a adaugat ca integrarea in Uniunea Europeana (UE) nu va influenta cu nimic sistemul bancar din Romania.

„Aderarea intregii tari la UE a avut loc la 1 ianuarie 2007. In schimb, BNR si toate bancile comerciale din Romania au inceput procesul de integrare inca din 2004, iar acum acest proces tocmai s-a finalizat. Bancile sunt de mult integrate, au aplicat deja regulile europene. Din punct de vedere al actelor normative din sistemul bancar, aderarea nu va aduce nici o modificare”, sustine Adrian Vasilescu.

De aceeasi parere este si directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, care considera ca in acest an costurile creditelor nu se vor ameliora, ci vor ramane aceleasi ca si in anul trecut. „Probabil ca spre sfarsitul anului va exista o mica tendinta de scadere a costurilor bancare. Aceasta va interveni, insa, nu din cauza aderarii la UE, ci din cauza concurentei si, probabil a unei imbunatatiri a calitatii vietii din Romania”, ne-a declarat Ionut Patrahau. Pe de alta parte, secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Negrea, considera ca pana la sfarsitul acestui an, bancile vor micsora, totusi, dobanzile la credite. „O banca isi ia banii din comisioane, nu din rata dobanzii. Cand vom avea costuri mai mici, implicit, vom avea si mai multi clienti. Investitorii straini care vor veni in Romania si un mic ajutor venit din partea BNR vor determina bancile autohtone sa opereze mult mai ieftin”, este de parere Radu Negrea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.