Este o figura legendara a teatrului si a filmului nostru. A debutat in rolul Anei din ""Moara cu noroc"", pelicula lui Victor Iliu, care i-a adus si consacrarea. De peste 50 de ani joaca cu acelasi devotament pentru meseria sa pe scena Nationalului b

Este o figura legendara a teatrului si a filmului nostru. A debutat in rolul Anei din ""Moara cu noroc"", pelicula lui Victor Iliu, care i-a adus si consacrarea. De peste 50 de ani joaca cu acelasi devotament pentru meseria sa pe scena Nationalului bucurestean. Actrita Ioana Bulca isi aniverseaza maine ziua de nastere si ziua numelui.

""Eu sunt din generatie cu Piersic""

""Zilele astea nu prea am iesit din casa. Sunt destul de trista. Am avut niste sarbatori frumoase, dar baiatul meu, care este medic primar la Spitalul de Urgenta Floreasca, a fost de garda chiar in prima zi de Craciun si in noaptea de Revelion. Eu il divinizez, pentru ca este cea mai mare realizare a mea, alaturi de meserie. Pentru asta am trait, pentru nimic altceva.

Anul trecut am fost distribuita de maestrul Ion Cojar in rolul Lotta Bainbridge in piesa «Asteptand la Arlechin». Am avut acest rol fabulos care inseamna enorm de mult pentru orice actor din Romania si mai ales din Teatrul National, unde de la o vreme avem un repertoriu foarte ciudat. S-au schimbat multe in teatru. Eu sunt din generatie cu Piersic. Ne-am luat de mana dupa ce am terminat Institutul, ne-am dus la Zaharia Stancu, care era director, si am dat spectacolul nostru de productie, un spectacol facut de Cernescu. Zaharia Stancu ne spunea ca un cuplu de actori ca noi se naste o data la o suta de ani. Eram amandoi tineri si frumosi. Eu jucasem deja in «Moara cu noroc».

Filmul lui Nae Caranfil «Restul e tacere», turnat la finele anului trecut si in care eu am interpretat rolul Aristitei Romanescu, a venit ca o mana cereasca, in sensul ca sunt foarte onorata. Rolul meu nu este foarte mare, dar pentru mine faptul ca el s-a gandit la mine si mi-a oferit acest rol a fost ceva extraordinar. A fost mare glorie sufleteasca pentru mine, pentru ca dupa 40 de filme pe vremea comunismului nu am mai facut film.

Nae Caranfil, care era foarte tanar cand noi repetam «Trilogia» lui Andrei Serban, venea tot timpul la repetitii si lua notite despre toata lumea. Asa sunt viitori regizori, au o apropiere fata de actorii pe care-i iubesc si pe care ii considera foarte elocventi, in sensul talentului. «Trilogia» lui Serban a fost de asemenea o experienta fabuloasa. Caranfil, dupa aceasta trilogie, a scris scenariul la «Restul e tacere». Titlul filmului este de fapt vorba lui Hamlet. Eu consider ca nu este nimic mai important in teatru decat «Hamlet». Nu o sa se mai nasca nici o alta piesa pe pamant ca aceasta. Aceasta este iubirea, veneratia vietii mele. Toata viata mi-am dorit sa joc rolul reginei din «Hamlet» si nu am apucat, pentru ca la Teatrul National nu s-a pus niciodata in repertoriu. Fiecare actor isi cunoaste masura, dorinta lui de a deveni minunat. Rolul reginei Gertrude ar fi fost rolul vietii mele.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.