Intr-un mod extrem de suspect, autoritatile se fac ca nu vad mocirla in care este pregatit pentru scufundare Castelul Bran. Nu trebuie sa mai explicam valoarea exceptionala, istorica si culturala a monumentului. Nu este roman sa nu-l fi vizitat, iar

Intr-un mod extrem de suspect, autoritatile se fac ca nu vad mocirla in care este pregatit pentru scufundare Castelul Bran. Nu trebuie sa mai explicam valoarea exceptionala, istorica si culturala a monumentului. Nu este roman sa nu-l fi vizitat, iar strainii il includ aproape obligatoriu in program. De asta-primavara, cand s-au perfectat actele de retrocedare, si pana acum, Castelul Bran a cunoscut cea mai exploziva crestere de valoare inregistrata in Romania. De la 25 de milioane de dolari, la cat apreciau avocatii mostenitorului pe care a cazut pleasca monumentului, pretentiile proaspatului proprietar au urcat de circa trei ori! Vorba romanului - nu-i prost cine cere, ci acel care plateste - se va aplica si in acest caz, care miroase de la o posta a tun?

Istoria Castelului Bran se stie: in 1920, Consiliul Local Brasov l-a donat Reginei Maria pentru contributia la Marea Unire. In 1938, domeniul a fost inclus in testament in favoarea Principesei Ileana, maritata intre timp cu un cetatean austriac din familia Habsburg. Pana la casatoria cu Ileana, cetateanul Habsburg lucra la o benzinarie, meserie onesta, din care se intretinea. Fructul iubirii celor doi este Dominic Habsburg, cel care a revendicat mostenirea de la bunica. Legatura cu Marea Unire nu prea exista; cum nu exista, potrivit unor informatii, nici conditiile anexate la donatia din 1920.
Nerusinarea cu care Habsburg cere 60 de milioane de euro ar trebui domolita cu o hotarare a Consiliului Local Brasov, singura in masura sa anuleze donatia. Este o idee pe langa care se tot invartesc consilierii si au o jena sa o puna pe tapet. Le convine sa angajeze bugetul local pe multi ani intr-o plata catre Dominic Habsburg, dar nu vor sa taie nodul gordian.

Cand pe un amarat de taran, care bate ani la rand pe la toate usile instantelor sa recupereze doua-trei pogoane, nimeni nu-l baga in seama, dl Dominic Habsburg a fost primit pe usa din fata a Ministerului Culturii. Ministrul Iorgulescu s-a dat peste cap sa scape in doi timpi si trei miscari de Castelul Bran, dar nu s-a asigurat printr-o lege speciala sa protejeze monumentul unic in aceasta parte a Europei. De ce nu a fost inclus castelul pe lista de bunuri care urmau sa fie retrocedate Casei Regale este o alta intrebare cu raspuns la intreprinzatorul Iorgulescu. Cine sunt adevaratii beneficiari ai diferentei de la 25 de milioane de dolari la 60 de milioane de euro - ""generoasa"" oferta a mostenitorului? Iata de fapt marea cheie a problemei gloriosului castel manjit acum cu rahat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.