Patru din cinci femei au suferit cel putin o data de anexita, o boala inflamatorie pelviana, care, daca nu este tratata, poate provoca sterilitate sau sarcina extrauterina. Medicii le avertizeaza, in special pe tinerele care pun moda inaintea sanatat
Patru din cinci femei au suferit cel putin o data de anexita, o boala inflamatorie pelviana, care, daca nu este tratata, poate provoca sterilitate sau sarcina extrauterina. Medicii le avertizeaza, in special pe tinerele care pun moda inaintea sanatatii, sa nu mai poarte pantaloni cu talie joasa, fuste si bluze scurte, cand e frig afara. Altfel, risca sa se imbolnaveasca.
Anexita e o inflamatie a anexelor uterului, compuse din trompe si ovare. Prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sšrbu", spune ca, in prezent, cea mai frecventa cauza a aparitiei anexitei este infectia cu Clamidya. "Din pacate, aceasta infectie netratata poate duce la infertilitate sau la sarcina extrauterina. De aceea, le recomand femeilor, pe langa controlul ginecologic anual, sa se prezinte la medic, ori de cšte ori li se pare ca a aparut ceva anormal in starea lor de sanatate (dureri abdominale, secretii). De asemenea, le recomand folosirea contraceptivelor, pentru evitarea avorturilor prin chiuretaj, avand in vedere ca infectiile pot fi generate si de chiuretajele repetate.
Mai mult, prezervativul este esential pentru evitarea contractarii bacteriilor", a adaugat prof. dr. Marinescu.
Si expunerea la frig poate duce la inflamarea anexelor uterului. Purtarea pantalonilor cu talie joasa, a fustelor mini, dar si a bluzelor cu "buricul la vedere", chiar si in sezonul rece, sunt obiceiuri, care, in timp, pot duce la imbolnavire. La fel si asezatul pe suprafete reci sau faptul ca papucii de casa nu mai sunt la moda.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.