Energia electrica tranzactionata in anul 2006 pe cea mai importanta platforma a Bursei de electricitate OPCOM, Piata pentru Ziua Urmatoare, a reprezentat 7,74% din consum la nivel national. Pretul mediu din ultimul semestru al anului s-a majorat cu 4
Energia electrica tranzactionata in anul 2006 pe cea mai importanta platforma a Bursei de electricitate OPCOM, Piata pentru Ziua Urmatoare, a reprezentat 7,74% din consum la nivel national. Pretul mediu din ultimul semestru al anului s-a majorat cu 44% fata de perioada similara a anului 2005.
In cadrul PZU, parte componenta a pietei en-gros de energie electrica, unde se desfasoara transferuri pentru fiecare interval de tranzactionare al zilei de livrare, pe baza ofertelor transmise de participanti, a fost vanduta, in 2006, al doilea an de functionare a Bursei OPCOM, o cantitate de electricitate de 4,11 terrawatti/ora.
In ceea ce priveste participarea la aceasta piata, aceasta este voluntara si este permisa tuturor titularilor de licenta care sunt inregistrati ca participanti la PZU, producatori de energie electrica, furnizori si operatori de retea.
Tranzactiile de pe PZU au crescut, in cea de-a doua jumatate a anului trecut, cu aproape 27% comparativ cu perioada similara din 2005, de la 1,72 TWh la 2,18 TWh, se arata intr-un comunicat al OPCOM.
Pretul mediu al electricitatii tranzactionate pe PZU in ultimul semestru din 2006 s-a situat la 180,77 lei/MWh (51,57 euro/MWh), cu 44% mai mare decat valoarea echivalenta pentru anul 2005.
Pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), o alta platforma a OPCOM, anul trecut a fost tranzactionat un volum de electricitate de 0,7 TWh, (1,36% din total), in timp ce pentru acest an au fost achizitionati 2,25 TWh, reprezentand 4,34%.
Preturile medii inregistrate pe PCCB sunt de 130 lei/MWh pentru livrarile din 2006 si 159 lei/MWh pentru 2007.
Pe cea de-a treia platforma OPCOM, Piata Centralizata a Certificatelor Verzi, unde se tranzactioneaza energia produsa din surse regenerabile, au fost vandute anul trecut 7.841 de certificate, la un pret mediu de 155 lei.
OPCOM este o filiala a companiei Transelectrica. Firma nationala de transport a electricitatii intentioneaza sa privatizeze, in 2007, operatorul pietei de energie electrica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.