La sfarsitul anului trecut, am analizat doua efecte perverse ale modului in care a guvernat Coalitia. Astazi ne vom referi la prezumtiva rasturnare a raporturilor dintre dreapta si stanga politica. Daca premisele si concluzia vor fi corecte, atunci v
La sfarsitul anului trecut, am analizat doua efecte perverse ale modului in care a guvernat Coalitia. Astazi ne vom referi la prezumtiva rasturnare a raporturilor dintre dreapta si stanga politica. Daca premisele si concluzia vor fi corecte, atunci vom fi siliti sa acceptam ideea ca in 2008 cel tarziu PSD revine la putere.
Aproape in totalitate procesul de accelerare a reformei si de integrare in Uniunea Europeana a fost un rezultat al unor proiecte politice de dreapta. Ne referim atat la privatizarile masive, cat si la introducerea unor acte normative de tip liberal care au pregatit relansarea economica a Romaniei. Am fi nedrepti sa nu admitem ca in prima etapa, PSD, sub guvernarea Nastase, a administrat Romania mai ales prin masuri de dreapta. Motiv pentru care, desi guvernarea sa a fost de succes, pentru prima data stopandu-se inflatia si declinul economiei - mai mult chiar, s-au inregistrat remarcabile cresteri ale ritmului de dezvoltare - PSD a incheiat alegerile cu un rezultat care nu i-a mai permis sa ocupe in continuare Palatul Victoria. Alianta DA a guvernat si ea prin masuri de dreapta, indeplinindu-si in buna masura angajamentele din campania electorala. Ceea ce ne-a permis sa intram in Uniunea Europeana in 2007 si fara clauza de salvgardare. Intr-o discutie pe care am avut-o cu primul ministru Calin Popescu Tariceanu, la scurt timp dupa desemnarea sa in functie, i-am spus ca pentru guvernarea sa neintrarea la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana va reprezenta un dezastru. In schimb, populatia nu va percepe drept un succes liberalo-pedist admiterea in UE. Cu alte cuvinte, castigatorul urma sa nu primeasca nimic. Ceea ce s-a si intamplat.
Alianta DA intra triumfatoare in UE, dar caruta nu mai are nici o roata intacta. Iar calul merge impiedicat. Sub aspect politic, Coalitia si Alianta DA sunt ferfenita. Si la fel se va intampla si din punct de vedere electoral. In ciuda sondajelor de opinie, inca optimiste. Pe masura ce intram in a doua parte a ciclului electoral, apropiindu-ne de alegeri, PSD va creste spectaculos in sondaje, in timp ce liberalii si PD se vor duce la vale. Partidul Democrat, care pana acum a aratat bine in cercetarile de piata, nu va mai fi capabil sa stea la putere si, in acelasi timp, sa joace rolul de formatiune de opozitie. Si nu fiindca ulciorul PD nu poate merge de prea multe ori la apa, ci fiindca acest partid a avut nesabuinta sa se autoproclame ca fiind de dreapta. Sa renunte la statutul socialist. Ori in urmatorul ciclu electoral, va fi vremea stangii. A socialistilor. A Partidului Social Democrat. Care a reusit sa-si depaseasca toate crizele interne, ramanand unit si conducand in top, conform cercetarilor de piata realizate de toate institutele de sondaje. De acum incolo, populatia, asa cum se intampla de fiecare data, va incepe sa sanctioneze nerealizarile guvernantilor in plan social, ceea ce in mod automat va credita PSD. Acesta este unul dintre cele mai perverse efecte ale integrarii in UE si cresterii economice asigurate de struto-camila PNL-PD. Dreapta castiga pariul UE, realizeaza o spectaculoasa crestere economica si o stabilitate fara precedent a monedei nationale, dar se prabuseste electoral. Faptul ca - iata un alt efect pervers - pentru prima data in Romania cei mai apreciati lideri politici in ochii electoratului sunt persoane cu un limbaj colorat si violent, cu o comportare stridenta, fara nici un fel de legatura cu portretul robot al unui lider european, nu va incurca prognoza pe care am prezentat-o mai sus. Chiar daca respectivii lideri sunt, intr-o oarecare masura, locomotive electorale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.