Vadim

* Hai s-o luam si altfel! Sa zicem ca articolele despre C.V. Tudor constituie o invitatie la un fel de muzeu al grozaviilor vadimiste, la care fiecare este invitat sa aduca un exponat, daca are.Eu vin cu o isprava din tineretile sale studioase. Omul este sfertodoct, de aceea si aduna diplome si doctorate. Scrie bine romaneste, ce-i drept, dar atit. In materie de informare stiintifica e nul, lucreaza negrisorii pentru el (asa a invatat de la Conu Jenica, care si dumnealui tot asa si-a scris „Princepele").

Ei, si apare in „Saptamina" un articol vehement impotriva profesorului Gheorghe Bulgar, mare si unanim recunoscut eminescolog. Ce faptuise venerabilul profesor? Enumerase neologisme folosite de Eminescu in „Scrisoarea III", printre care si „patrie", numindu-le „anacronisme" - cum si sint, de altfel.

Si unde nu mi ti se scoala aparatorul lui Eminescu, frate, si-l face albie de porci pe batrinul profesor! Cum isi permite porcul ala batrin sa nege patriotismul lui Eminescu, partiotismul dintotdeauna al romanilor, celebru in toata lumea inca de pe vremea lui Burebista? Si tot asa...

Profesorul Bulgar ii da o replica, in „Romania literara", in care ii explica dobitocului ca „patrie" si „patriotism" au intrat in limba in sec. XIX, ca nu puteau fi puse in gura lui Mircea cel Batrin decit cu riscul pacatului stilistic numit anacronism. Era ca si cum i-ai fi pus un ceas la mina lui Caligula.

Iar a sarit derbedeul, intrebindu-se ce interese ascunse are un profesor universitar din Romania sa-l ponegreasca pe cel mai mare poet al romanilor, Luceafarul poeziei romanesti?

Asa a fost de la inceput - nesimtit, plin de tupeu, fara pic de rusine ori de bun-simt. Dar fiindca era catelul lui Jenica Barbu - care nu era deloc, dar deloc, un om cumsecade - care era membru al CC al PCR, si presedinte al Uniunii Scriitorilor, si redactor-sef la revista Comitetului de Partid al Municipiului Bucuresti, il lasau in boii lui.

Asa a inceput impunitatea lui C.V. Tudor. Iar nesimtitul, se stie, ii dai un deget, iti ia toata mina.

Inima_Rea

* Cei care au zimbit si s-au distrat la circul facut de capcaunul paranoic in Parlament au fost doar PSD-istii si sustinatorii lui. Fiindca PRM-istii au intrat in transa, delirium tremens, mai, mai ca faceau spume ca si epilepticii. Oamenii lui Felix erau in aceeasi tabara cu cei ai lui Geoana, dar, fiind in proportie infima, nici nu i-am scos in prim-plan.

Vacaroiu a fost cel mai vinovat de escaladarea penibilului: el, in calitatea sa de presedinte de sedinta, ar fi trebuit sa ceara evacuarea lui Vadim si a haidamacilor sai, in frunte cu bastardul retardat Iucinu, a buruienei si a verdinasei schizofrenice.

N-a facut-o insa. De ce? Fiindca au fost colegi ai patrulaterului rosu, pe vremea cind Vacaroiu era premier?Vadim ar trebui suspendat definitiv din Senat. O lepra ca el n-are ce cauta acolo. Si la Jilava ar trebui amenajata o cusca speciala pentru Vadim: cu balele sale ar putea contamina si alte lichele....

Alain

Condamnarea comunismului

* Raportul este bine structurat si articulat. Toata stima pentru cei care au lucrat la acest Raport. In conditiile presiunii timpului, a lipsei tuturor izvoarelor, documentelor si arhivelor, Raportul este impresionant. In cei saisprezece ani de la Revolutie, Romania, prin reprezentantii sai, Presedintie, Parlament, Guvern, nu a reusit sa produca nici un raport la timp, inchegat, bine articulat, nepartizan. Pina si pentru un banal accident de avion trebuia sa treaca doi-trei ani pina se intocmea un raport si urmau concluziile.

S-au facut comisii parlamentare pentru mineriade, dar si pentru alte situatii, au trecut ani pina ce Raportul a fost redactat, politizat, fiecare partid cu raportul lui, neunitar, si, in cele mai multe situatii, cazurile au fost ingropate de comisiile parlamentare. Cazurile erau deschise la inceputul legislaturii si se ingropau la sfirsit, dupa care se reluau in alta legislatura, pentru ca sa fie din nou inchise. Ar fi trecut nu 10, 100 de ani pentru a fi intocmit un Raport de condamnare a comunismului de catre parlamentari, existind riscul sa nu fie intocmit niciodata, sa fie ingropat in ceata. Raportul, in afara de efecte pe termen lung, a avut si efecte imediate. Partidele de factura comunista si rusofone s-au demascat: PRM, PSD si PC. PRM prin atitudinea scandaloasa din Parlament, PSD si PC prin luarile de pozitie fata de Raport: ca nu reprezinta un document oficial, ca trebuie comisie parlamentara, ca a fost intocmit de oameni de dreapta, ca am suparat Rusia, China, Coreea, fel si fel de gaselnite bolsevico-comuniste. Pentru a intelege ororile comunismului, Plesu spunea: ,,Nu trebuie decit doua zile sa traim ca in comunism, vii de la serviciu n-ai lumina, n-ai apa sa te speli, sa faci mincare, n-ai caldura, frigiderul gol, care aveau, n-ai butelie, alimentarele goale, la radio cintece patriotice, la tv un singur canal, TVR - cintece patriotice sau ode ceausiste cu program de trei ore, de la 19.00 la 22.00, erau si orele cind era curent, trebuia sa fii indoctrinat de jurnalul ceausist. Cum ar fi ca aceia plecati in strainatate sa vina in tara in cele doua zile ceausiste?

Ati vedea milioane de arestati, schingiuiti, batuti, omoriti, familii distruse, stramutate pe la Canal sau la stuf, iar daca ati vrea sa o puneti de-un miting sau de o demonstratie, sa apara Vadim sa va spuna: «Viermilor, v-a trebuit Occident, va dam noi Occident de nu-l puteti duce, limbricilor, va trebuie apa, caldura, lumina? Statul face eforturi serioase sa va tina la serviciu, va da sa mincati, va imbraca. Lumina, apa si caldura vin de la rasarit, parazitilor». Ginditi-va la consecinte, la viitoarele alegeri: vreti comunism, votati cu PRM si cu PSD sau vreti democratie si o viata mai buna, atunci votati cu PD, PNL, PLD".

Turnesol