Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat ieri act de demisia procurorului Marcel Sampetru (foto) din functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sampetru si-a inaintat demisia la citeva ore dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, solicitase in scris CSM revocarea acestuia din functie, reprosindu-i carente manageriale.

Sampetru va fi efectiv eliberat din functie abia cind presedintele Traian Basescu va semna un decret in acest sens. In aceasta dimineata, indeplinind mai degraba o formalitate, CSM va discuta si cererea de revocare inaintata de ministrul Justitiei. Marcel Sampetru fusese numit in functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei la 15 aprilie 2004, de catre ministrul Justitiei, la propunerea procurorului general de la acea vreme, Ilie Botos. Dupa demisia lui Botos in 21 iulie, Sampetru a condus interimar Parchetul General pina la numirea in functia de procuror general a Laurei Codruta Kövesi. Iar Botos i-a fost consilier lui Sampetru pina cind s-a mutat la Ministerul Apararii Nationale.

Reprosul adus de ministrul Justitiei este ca procurorul Marcel Sampetru nu a luat masuri concrete de reorganizare a Parchetului de pe linga ICCJ si a Ministerului Public, pentru a le creste eficienta.

In aceeasi sedinta, CSM a avizat propunerile ministrului Justitiei de numire ca sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pe tara a procurorului Codrut Olaru. Ca adjunct al acestuia, a fost confirmata procurorul Angela Ciurea. Ambii vor intra in piine dupa ce Traian Basescu va semna un decret prezidential.