Vladimir Tismaneanu l-a trecut si pe tatal sau, fost activist, in raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, raport ce urmeaza sa fie prezentat luni in Parlament.

„Regimul comunist din Romania a fost de la inceput si pina la sfirsit ilegitim si criminal" este fraza care, in opinia lui Vladimir Tismaneanu, defineste cel mai bine concluzia raportului intocmit de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste. Raport pe baza caruia presedintele Traian Basescu ar trebui sa condamne regimul comunist, luni, la prezentarea sa in Parlament.

Walesa si Michnik, invitati

Printre invitatii straini prezenti luni in Parlament este posibil sa se afle si cunoscutul intelectual polonez si fost disident anticomunist Adam Michnik, dar si Lech Walesa, fostul lider al sindicatului Solidaritatea (Solidarnosc) si fost presedinte al Poloniei. „Nu am confirmarile pentru ca acestea se afla la Administratia Prezidentiala, dar stiu ca Adam Michnik se afla printre cei invitati. Singurul lucru pe care il stiu cu precizie este ca astazi am dat un interviu la «Gazeta Wyborcza», ocazie cu care ziarista de la aceasta publicatie mi-a confirmat ca va fi prezenta in Romania luni si ca va veni in avion cu fostul presedinte Lech Walesa", ne-a confirmat indirect Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei prezidentiale. Si regele Mihai va participa la sedinta solemna de luni. Cu privire la prezenta fostului suveran, Opozitia si-a manifestat deja indignarea. Tismaneanu nu crede insa ca vor fi probleme din partea PSD. Nu crede acelasi lucru si despre reactia PRM. „Acolo s-ar putea sa fie ceva probleme, dar poate ca pina atunci domnul presedinte Vadim se va mai interesa de continutul raportului si isi va schimba parerea. Titlul aparut in «Adevarul» nu respecta sub nici o forma modul in care a fost prezentat Corneliu Vadim Tudor in raport. El si cu Adrian Paunescu apar mentionati in raport, la fel ca multi altii, doar pentru faptul ca au jucat un anumit rol in propaganda ideologica a regimului", ne-a declarat Tismaneanu.

Iliescu, in galeria marilor vinovati

Vladimir Tismaneanu spune ca raportul contine „sute de nume" ale celor care au facut posibile crimele comunismului. „Noi numim clar cine au fost liderii conducerii partidului de-a lungul acestei perioade. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu, Iosif Chisinevschi, Dumitru Popescu, Emil Bodnaras si multi altii. Din actualitatea politica postdecembrista, care sa fi fost membru de virf al PCR, cred ca singurul care apare si este inca o personalitate actuala este Ion Iliescu", a exemplificat Tismaneanu.

„Am coborit stacheta foarte jos"

Seful Comisiei de la Cotroceni ne-a explicat si motivul pentru care in raportul de condamnare a comunismului apare si numele tatalui sau. „Tocmai ca sa pun capat oricaror speculatii privind dorinta mea de a acoperi nume din propria mea biografie de familie am coborit stacheta atit de jos la nivelul nomenclaturii si numirea membrilor ei, incit am ajuns la nivelul directorilor adjuncti ai editurilor politice. Am numit cinci sau sase directori ai editurilor de-a lungul regimului, printre care apare si numele tatalui meu. Tatal meu nu a fost membru al CC, nu a facut parte din conducerea PCR, nu a lucrat pentru Securitate. Dar a lucrat in aparatul ideologic", ne-a explicat Tismaneanu.

Costuri cu mult sub 100.000 de dolari

„Cu toate cheltuielile strinse laolalta, suma obtinuta este mult sub suma conferintei pe care eu insumi am organizat-o la Budapesta in 1999, la aniversarea a 10 ani de la Revolutia din 1989 si care a costat in jur de 100.000 de dolari. Nici in vis nu ne apropiem acum de aceasta suma", a calculat Tismaneanu costurile implicate de activitatea comisiei. „Eu personal si membrii comisiei am lucrat pro bono. Am avut o singura sesiune de plen, iar locul in care a fost intrunita sedinta a fost sediul GDS. Deci n-am avut secretariat permanent, n-am avut linii telefonice, cu exceptia celei pe care o aveam eu, care comunicam cu membrii comisiei, iar asta a venit la doua luni dupa inceperea activitatii comisiei. Au costat eventual drumurile mele in tara. Expertii au fost angajati la nivel de cercetator stiintific cu angajament civil la Cotroceni", a enumerat Tismaneanu.

Structura raportului Vladimir Tismaneanu sustine ca raportul este intocmit dupa modelul sistemului totalitar si cuprinde 660 de pagini. Incepe cu un capitol „masiv" despre partide si ce a fost partidul. Urmeaza Securitatea si aparatul represiv, un studiu de caz despre inchisorile comuniste, se analizeaza organizatiile de masa prin care s-a exercitat puterea PCR, cum ar fi sindicatele, UTC si altele. Apoi se analizeaza sistemul de propaganda si departamentul de cultura al CC, dar si literatura si cultura din perioada dictaturii. Economia si distrugerea economiei nationale prin industrializare si colectivizare ocupa de asemenea un capitol distinct. Se discuta si politica demografica, inclusiv interzicerea intreruperii sarcinii. Se ajunge si la rolul consilierilor politici sau la politica externa a regimului, cuprinzind si apropierea de Moscova. Nici situatia minoritatilor nationale nu este uitata de raport, discutindu-se inclusiv problema vinzarii etnicilor germani catre Germania Federala.

Asculta fragmente din interviul realizat de "Cotidianul": Adam Michnik si Lech Walesa, invitati la prezentarea raportului in Parlamentul Romaniei

Prezenta lui Vadim Tudor si Adrian Paunescu in raportDespre tatal lui Vladimir Tismaneanu, nominalizat in Raport

"Raportul este structurat dupa modelul regimului totalitar" Costul cercetarii, mult sub 100 000 euro Probe in cercetarea penala a celor vinovati A fost sau n-a fost comunismul un regim criminal