Pe Valea Prahovei, deschiderea sezonului se va face cu citeva zile inainte de Revelion.

Desi vremea in Poiana Brasov e mai degraba primavaratica, autoritatile de la poalele Timpei au decis ca duminica sa inaugureze sezonul oficial de iarna. Nu acelasi lucru se va intimpla la Predeal, unde lipsa zapezii i-a determinat pe mai-marii statiunii sa amine deschiderea sezonului pentru sfirsitul anului, pe 29 decembrie. Din pacate, desi sint dotate cu peste zece tunuri de zapada, cele cinci pirtii artificiale de pe Valea Prahovei, Poiana Brasov si Predeal vor avea parte de omat doar daca temperatura va cobori timp de mai multe zile sub -5 grade Celsius.

Sezonul de schi a inceput prost

Afacerile companiilor din domeniu risca sa fie compromise in acest sezon. Firmele de inchiriat echipamente pentru schi, hotelurile sau companiile de transport prin cablu ar putea avea incasari cu pina la 50% mai mici fata de alte sezoane. In lipsa zapezii, Ioan Rufa, director la Ana Teleferic din Poiana Brasov, estimeaza pierderi de pina la un milion de euro.

„Iarna trecuta am avut venituri de 1,2 milioane de euro, cu toate ca am dat drumul telegondolei doar cu citeva zile inainte de Craciun. O iarna secetoasa ne-ar putea aduce pierderi aproape la fel de mari", spune Ioan Rufa. O cartela cu urcari nelimitate cu telefericul din Poiana costa 22 de euro pe zi.

Reprezentantii firmei Teleferic Prahova, care detine transportul pe cablu din Sinaia, Busteni si Predeal, spun ca pot fi inregistrate pierderi si mai mari decit in Poiana Brasov, mai ales acolo unde pirtiile nu sint dotate cu tunuri de zapada. Pe Valea Prahovei, un tichet de telecabina costa, in functie de numarul de drumuri, intre 39 si 200 RON.

Schi doar la Bilea Lac

Doar perioada 22 decembrie - 3 ianuarie va fi profitabila pentru hotelieri, deoarece s-au facut rezervari inca din septembrie, iar Valea Prahovei si zona Bran-Moeciu vor fi pline de sarbatori.

Nici firmele de inchiriere a echipamentelor sportive nu o duc prea bine. „Chiar daca ar scadea temperaturile suficient cit sa poata fi pornite tunurile de zapada, noi tot nu am inchiria echipamentele. Asta pentru ca stratul de zapada nu ar fi suficient de gros, iar echipamentul poate fi deteriorat", spune un afacerist predelean.

In acest moment, singurul loc din tara in care se poate schia in conditii oarecum normale este Bilea Lac.