O companie romaneasca din industria cuprului, Cuprom, urmeaza sa faca cea mai mare investitie a unei societati autohtone in afara tarii: 400 de milioane de dolari pentru o fabrica din Serbia.

Doi fosti angajati ai Citibank, Horia Simu si Horia Pitulea, actualii proprietari ai Cuprom, ar putea fi cistigatorii in procesul de privatizare a RTB Bor Serbia, un grup format din 18 societati din estul Serbiei. Daca agentia de privatizare sirba va bate palma cu partea romana, aceasta este cea mai mare investitie cunoscuta a unei companii autohtone in afara tarii: 400 de milioane de dolari. Potrivit oficialilor companiei romanesti, cistigatorul urmeaza sa fie anuntat la finele acestui an. „Ofertele companiilor au fost deschise joi, iar cistigatorul va fi anuntat pe 22 decembrie", a declarat agentiei MEDIAFAX vicepresedintele Cuprom, Horia Pitulea. Intrebat despre scopul pentru care au vrut sa cumpere RTB Bor Serbia, Horia Simu ne-a declarat ca este vorba despre „o multitudine de motive", mentionind ca va da mai multe detalii despre aceasta achizitie in cadrul unei conferinte de presa.

Principalii competitori ai Cuprom in lupta pentru RTB Bor, companiile East Point Holdings si Amalco, ambele din Cipru, au depus oferte de 340,1 milioane de dolari si respectiv 288 de milioane de dolari, potrivit autoritatii de privatizare din Serbia.

Pretul de pornire a licitatiei pentru preluarea firmei RTB Bor solicitat de agentia de privatizare a fost de 266,65 milioane de dolari. Tranzactia include exploatarile de cupru, de suprafata si subterane din Bor, o alta mina de suprafata, o divizie de extragere a cuprului din minereu, precum si o fabrica de separare a mineralelor, din Majdanpek.

Datorii egale cu investitia

Preluarea RTB de catre Cuprom pare a fi o misiune grea pentru investitorii romani. Societatea are datorii de 400 de milioane de dolari, acumulate in perioada de embargo impus Iugoslaviei in anii ‘90. De asemenea, societatile reunite in grupul RTB Bor au circa 8.700 de angajati, dintre care un sfert vor fi disponibilizati, in cazul realizarii privatizarii. De altfel, in linii mari, compania sirba se afla in situatia Cuprom (care a rezultat din unirea Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau) dinainte de 2003, cind cei doi fosti angajati ai Citibank au cumparat societatile de la stat. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, anul trecut, Cuprom a inregistrat o cifra de afaceri de 123,2 milioane de dolari si un profit net de aproximativ 14,3 milioane de dolari. Societatea a devenit astfel unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sirma laminata, trefilata si de conductoare emailate din Europa de Est si singura firma de profil din Romania.

Multinationalele Romaniei Prima investitie a unei companii din Romania s-a petrecut in urma cu aproximativ opt ani, cind Policolor a achizitionat Orgachim, liderul pietei de vopsele din Bulgaria. Din datele companiei, Orgachim a inregistrat in primele noua luni din 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 36 de milioane de euro. Valoarea investitiei nu a fost data publicitatii. Un alt investitor roman in strainatate este Dinu Patriciu. Rompetrol a preluat anul trecut Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, miza fiind dublarea cifrei de afaceri a companiei.