Programul politic al lui Gigi Becali este simplu: vrea sa faca o revolutie culturala. Cum? Baga mina adinc in buzunar.

Consiliul National al PNG, desfasurat ieri in Capitala, nu a iesit din tiparele unui show mediatic. Bineinteles, acelasi „one-man show" marca Gigi Becali, care a sosit incadrat de patru-cinci bodyguarzi si citiva adjuncti - toti la costum inchis la culoare. Becali aducea mai mult cu un sef de moda noua al Cosei Nostra decit a politician cu cota in sondaje. E drept, secventa puparii miinii „nasului" a lipsit. Din registrul hollywoodian s-a trecut, brusc, in cel mioritic. Becali s-a asezat cu fata spre camerele de filmat, a bagat mina in buzunar, a scos teancul de bani si a impartit cite cinci milioane pentru cei 17 colindatori.

O doctrina, doua, poate chiar trei

Cum momentul fusese imortalizat, s-a trecut la politica. Tot in stilul casei. In loc de imn s-a rostit „Tatal nostru". Pentru asta a fost adus insusi IPS Pimen, care, de altfel, a asistat la lucrari din prezidiu. In sala, circa 300 de delegati, toti trup si suflet.

Becali n-a avut nevoie de multe cuvinte ca sa-si prezinte programul politic. „PNG-cd va face o revolutie spirituala, culturala, PNG-cd vrea sa readuca lumina in Tara Romaneasca". Situatia este un pic mai complicata doar cind vine vorba despre doctrina. „Avem o doctrina gata, a facut-o dl Stoenescu (Alex Stoenescu, prim-vicepresedinte al PNG - n.a.), mai sint vreo doua doctrine in lucru. Cind sint gata, le combinam, ca sa iasa o doctrina mare", a spus fara sa clipeasca Becali.

Democratie ŕ la Becali

Daca doctrina este aproape gata, in schimb democratia este deja instaurata in PNG. Dar doar pentru Becali. „Voi faceti listele pentru alegeri, ordinea o voi stabili eu, din acele liste. Nea Becali comunica cu structurile de informatii si taie de pe liste pe cei care nu au demnitate si onoare sa intre in Parlament", a tunat portdrapelul PNG-cd. Ce alegeri? Care concurenta? Procedeul este simplu: ii numeste Becali, iar plenul Consiliului National ii valideaza. Se prefera unanimitatea. Altfel, cine voteaza impotriva risca sa pateasca ceea ce a patit ieri un delegat, care a atipit in timpul unui discurs. S-a trezit, la propriu, cu Gigi Becali linga el, care, dupa ce l-a zgiltiit usor, i-a spus de la obraz: „Sa nu mai dormiti, ca aici nu e ca la alte partide!’’.„Avem cei mai multi intelectuali"

Nu va fi ca la alte partide nici in privinta listei pentru europarlamentari. „Cei mai buni oameni vor candida pentru Parlamentul European. O sa-i vedeti", a spus Gigi Becali, anuntind, totodata, ca el va fi in fruntea listei. Totusi, conducatorii statelor din UE pot rasufla usurati. Liderul PNG-cd nu are ambitii extrateritoriale. „Voi avea un singur discurs in Parlamentul European, dupa care voi reveni sa conduc Romania", a lamurit lucrurile Becali. De ce crede Becali ca va conduce Romania? Ne-o explica acelasi lider PNG: „Avem cei mai multi intelectuali din toate partidele din Romania, numai elite".

Osanale Autoprezentarea vicepresedintilor a continut, fara exceptie, si fraze laudative la adresa lui Becali, care l-ar face invidios chiar si pe Vadim. Iata citeva dintre ele: „Este portdrapelul partidului nostru"; „Renasterea Romaniei a inceput cu Gigi Becali la Vadu Rosca"; „Becalizarea este un proces real si de care trebuie sa se tina cont"; „In Romania se va vorbi cu mult respect, cu multa admiratie despre Gigi Becali"; „Becali este un om cu suflet deosebit"; „Steaua este un dar pe care Becali l-a facut natiunii romane. Avem un portar de Cartea Recordurilor, avem titulari si rezerve, avem public national si international".