Domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat, la solicitarile repetate ale societatii civile, ca pentru Domnia sa nu este clar daca trebuie condamnata perioada comunista de 50 de ani, fara discriminare, sau daca trebuie condamnate numai
Domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat, la solicitarile repetate ale societatii civile, ca pentru Domnia sa nu este clar daca trebuie condamnata perioada comunista de 50 de ani, fara discriminare, sau daca trebuie condamnate numai crimele comunismului. Cu respectul cuvenit functiei sale, dorim sa contribuim - pe baza studierii permanente a regimului totalitar comunist si a reflectiei asupra esentei si a caracteristicilor acestui regim - la risipirea ezitarilor si neclarificarilor domnului presedinte. Lasam la o parte durata aproximativa de 50 de ani; in Romania, regimul totalitar a durat, din nenorocire pentru poporul nostru, 45 de ani (desigur, daca adaugam si neocomunismul de tip gorbaciovist de dupa 22 decembrie 1989, depasim 50 de ani); in URSS, regimul comunist a durat 74 de ani. El mai exista, pentru o durata dificil de estimat cu certitudine, in unele tari: RPD Coreeana, Cuba, RP Chineza, RS Vietnam.

Notiunea de "perioada" nu mi se pare o alternativa fericita, pentru ca reprezinta un interval de timp in care nu numai a guvernat un anumit partid politic, dar s-au petrecut si fenomene naturale (inundatii, cutremure); evident, regimul totalitar comunist si-a pus pecetea asupra modului in care a gestionat consecintele acestor fenomene naturale si chiar asupra masurilor de prevenire a acestor consecinte. Dar nici alternativa condamnarii numai a crimelor comunismului nu este suficienta, pentru ca este restrictiva si simplificatoare. In mod indubitabil, crimele regimului totalitar comunist reprezinta caracteristica sa cea mai odioasa, mergind pina la monstruozitate, dar nu este singura caracteristica profund condamnabila. Totalitarismul comunist a fost o dictatura absoluta; nu s-a rezumat la dominarea totala a politicului, ci si-a pus si si-a lasat amprenta nefasta si asupra economicului, socialului, "culturalului" si - poate consecinta cea mai perversa - asupra psihicului uman.

In domeniul politic a instaurat terorismul de stat, exterminind cu cruzime, prin diferite metode (de la glontul in ceafa la infometare, frig si munca epuizanta), nu numai reali sau presupusi adversari ori "simpatizanti" , ci si propriii adepti, membri ai Partidului Comunist, ajungindu-se astfel la terorizarea intregii populatii a statelor respective si la insingerarea unei mari parti a acesteia. La cruzime a adaugat perfidia; nimeni nu a vorbit mai mult si mai dezinvolt despre libertate si democratie decit comunistii si nimeni nu le-a batjocorit mai cumplit.

In domeniul economic a distrus proprietatea privata si a anihilat initiativa particulara, lansindu-se in proiecte faraonice ineficiente. Regimul totalitar comunist a transformat dezvoltarea ramurilor industriale din mijloc de prosperitate in scop in sine utopic si ineficace, ignorind atit resursele de materii prime, cit si pietele de desfacere. In agricultura, netinind seama de psihologia de proprietar a agricultorului, productia reala (nu raportata fictiv) a scazut, cu toata cresterea mecanizarii si chimizarii. In consecinta, in intrecerea cu economia de piata libera, economia socialista centralizata a esuat lamentabil, atit din punct de vedere economic, cit si din cel tehnologic. In domeniul social, muncitorii au fost supusi la o exploatare dura la care cel mai lacom capitalist, chiar din tarile necivilizate ale lumii, n-ar fi indraznit sa se gindeasca in secolul XX. Statul comunist nu s-a multumit sa reglementeze riguros viata oamenilor la "locul de munca", ci s-a implicat puternic si in controlul familiei si chiar al vietii intime. In domeniul cultural, regimul totalitar comunist a ideologizat intreaga viata sociala, facind din marxism-leninism o dogma careia a dorit sa ii atribuie o situatie de "religie" sui generis. Obligind toti salariatii si cooperatorii (nu numai membrii de partid!) sa urmeze permanent "invatamintul de partid" si organizind mai multe sedinte de indoctrinare saptaminal, a reusit sa perverteasca constiintele lipsite de rezistenta puternica cu rezultate nefaste pentru societate chiar si dupa prabusirea politica a comunismului.

Regimul totalitar comunist a fost un sistem criminal de organizare si

conducere a societatii, care a facut un numar ingrozitor de mare de victime (peste 100 de milioane pe plan mondial, fara ca aceasta cifra sa fie una exhaustiva),

a avut cea mai mare intindere geografica, a afectat viata celui mai mare numar de oameni si a avut cea mai lunga durata

dintre toate dictaturile istoriei contemporane.

Prin urmare, este o datorie morala si politica a presedintelui Romaniei, dl Traian Basescu, sa condamne regimul totalitar comunist si a Parlamentului Romaniei sa purifice (lustreze) societatea, pe cel putin 10 ani, de conducatorii de partid si de stat ai regimului totalitar comunist criminal (nomenclaturisti, activisti, salariati, securisti, militieni, procurori militari, judecatori militari etc.), iar Parchetul are obligatia profesionala sa se sesizeze din oficiu si sa trimita in judecata pe cei care au ucis sau au torturat, precum si pe cei care au dat condamnari politice la moarte sau la inchisoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.