Un raport al Forumului Economic Mondial de la Davos plaseaza in topul competitivitatii economice Danemarca, Finlanda si Suedia, urmate de Germania si Olanda.

Insa statele central si est-europene care au aderat la UE in 2004 ocupa pozitii fruntase, cele mai performante fiind Estonia, Slovenia si Cehia. Italia, membru fondator al Comunitatilor Europene, este depasita de toti noii membri, cu exceptia Poloniei.

Injectia cu dinamism

„In general, noile state membre au adus dinamism si au sporit competitivitatea in cadrul UE", a declarat Jennifer Blanke, economist la Forumul Economic Mondial, citata de „International Herald Tribune". Efectul largirii s-a facut simtit atit prin reformele economice rapide ale noilor membri, cit si prin presiunea exercitata de acestia asupra vecinilor occidentali, pentru promovarea competitivitatii. Estonia e prezentata ca o promotoare a competitiei europene, cu un mediu de afaceri propice, taxe si birocratie reduse si cu una dintre cele mai ridicate rate de folosire a Internetului.

Baloane de oxigen si de sapun

Concluziile raportului sint un balon de oxigen pentru procesul de largire a UE, o data ce Turcia sau Croatia au depasit competitivitatea economica a Bulgariei, Romaniei sau a Poloniei. Ierarhia a fost stabilita in functie de criteriile Strategiei de la Lisabona, care isi propune sa transforme economia UE in cea mai competitiva economie la nivel global pina in 2010. Insa economia noilor membri se bazeaza pe influxul de fonduri europene si pe limitarea cheltuielilor publice. Si in cazul extinderilor precedente, noii membri se situau in fruntea topului economic, pentru ca apoi sa isi reduca ritmul cresterii economice. Acelasi raport precizeaza ca economia europeana este depasita clar de cea a SUA si a „tigrilor asiatici", doar primele sase state din topul european, printre care nu se afla nici o tara est-europeana, putind face fata competitivitatii americane.