Trei milioane de sudanezi au devenit refugiati, au fost raniti sau ucisi in urma conflictului din Darfur. In fata dificultatilor pe care ONU le are cu aceasta criza, Marea Britanie si SUA au decis sa intervina mai direct.

Guvernul britanic a anuntat ieri ca ar sustine o blocada ONU impotriva folosirii spatiului aerian sudanez, pentru a putea evita atacuri impotriva civililor venite pe calea aerului (in principal din partea gruparii Janjaweed). Propunerea vine pe fondul refuzului guvernului sudanez de a primi trupe ONU in zona.

Washingtonul avertizeaza

Un reprezentant american prezent zilele acestea la Khartoum pentru a negocia cu presedintele Omar al-Bashir a declarat ca liderul sudanez este mai deschis la ideea de a accepta trupele ONU de mentinere a pacii.

Al-Bashir se opune de mai multa vreme venirii celor 20.000 de militari ONU, pentru a-i inlocui pe cei 7.000 ai Uniunii Africane, prea putini si prea obositi pentru a mai face fata tensiunilor. Zilele trecute, Statele Unite declarasera ca, daca accesul trupelor ONU continua sa fie blocat, SUA vor lua in considerare „alte optiuni" de stopare a violentelor.

Milioane de victime

Din 2003, rebelii din regiunea Darfur (o zona de marimea Frantei din vestul Sudanului) sint in lupta cu guvernul de la Khartoum. Rebelii din Darfur acuza militiile proarabe ale guvernului ca sustin gruparea Janjaweed, care desfasoara o campanie de epurare etnica impotriva populatiilor non-arabe din vestul tarii. De la inceputul conflictului, aproximativ 2,5 milioane de oameni au fost fortati sa plece de la casele lor si citeva zeci de mii au fost ucisi.

Sudanul, cea mai mare tara africana, cu o populatie de 35 de milioane de oameni, are ca religie oficiala islamul si ca limba de stat araba, insa grupurile minoritare (non-arabe si non-musulmane) foarte numeroase se opun incercarii guvernului de la Khartoum de a impune legea Sharia in toata tara.