Oricit de smecheri ar fi intelectualii ce vor banii lui Becali, ei poseda o doza de prostie, care i-a facut sa creada ca pot fi mai vicleni decit un om a carui viata s-a bazat pe smecherii.

Cu aplombul unei bite ciobanest


Oricit de smecheri ar fi intelectualii ce vor banii lui Becali, ei poseda o doza de prostie, care i-a facut sa creada ca pot fi mai vicleni decit un om a carui viata s-a bazat pe smecherii.

Cu aplombul unei bite ciobanesti avintate in scafirlie de lup prins cu botu-n turma de oi s-a aruncat Gigi Becali asupra intelectualilor. Cine sint ei? Ce fac? La ce folosesc? Intrebari la care acelasi personaj a gasit un raspuns inedit. El comanda peste 3.000 de intelectuali, deci este mai tare decit ei. Mai important. Dincolo de cifra indoielnica, dincolo de discursul de stina, ramine un adevar. Exista intelectuali care accepta aceasta situatie. Care se cer argati la un stapin cu bani. Ceea ce nu reprezinta in sine un lucru rau sau imoral, atit timp cit anumite nuante sint avute in vedere. Daca sint ignorate, rezultatul poate fi unul aberant. O caricatura ideologica inzestrata cu toate calitatile unui mutant provenit dintr-o societate care a pus umarul la modificarea zestrei sale genetice. Iar paralel, un stigmat pica asupra unei caste si asa fragile. Cine sint intelectualii ce s-ar angaja la Becali?

Prima ipoteza este ca sint oameni saraci, care in afara de puterea mintii lor nu au alta avere. Iar cum foamea este aceeasi pentru fiecare individ, au nevoie de banii pe care Gigi ii pune la bataie. Si nu se sfiesc de la a-si servi noul stapin, indiferent de conditiile puse, de compromisurile pe care trebuie sa le faca, de repercusiunile pe care actiuni intreprinse cu buna stiinta le pot avea asupra societatii. Aceasta este forma benigna a intelectualului sclav, care pur si simplu nu stie si nu poate sa faca altceva decit sa devina rege la curtea bufonului.

A doua categorie de intelectuali de inchiriat o reprezinta aceia care se cred smecheri. Aceia care cred ca pactul lor cu un caracter marca G.B. nu va avea nici un efect in afara propriei propasiri materiale, pentru ca sint destul de inteligenti pentru a-si fenta stapinul. Pentru a-l pacali. Doar ca acest sentiment, menit sa le impace constiinta cu postura de sclav, nu poate fi impartasit si altora, pentru ca in acel moment ar pierde banii. Asadar, restul lumii ii percepe la fel ca si patronul lor de conjunctura. Si ei pun umarul la cresterea sa. La dezvoltarea sa aberanta. Oricit de smecheri ar fi, ei poseda insa o doza de prostie care i-a facut sa creada ca pot fi mai vicleni decit un om a carui intreaga viata s-a bazat pe smecherii. Aceasta este varianta maligna, care se propaga si face prozeliti. Care metastazeaza cel mai rapid in societate.

Domnului G.B. nici macar nu-i pasa de ce intelectualii-sclavi, in varianta lor benigna sau maligna, i se alatura. Ii plateste si se foloseste de ei ca atare. Asa se face ca atunci cind un cioban, meserie nobila, dar sortita unui trai solitar printre animale, vrea sa devina politician crestin democrat iese o mai mare frumusete de legionar de stina. Care va profita din plin de obedienta oilor bipede si cu drept de vot.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.