Banci austriece prezente si in Romania au fost amendate la ele acasa pentru intelegeri in stabilirea nivelului de dobinzi.

Agentia de presa Reuters informeaza ca un tribunal european a mentinut neschimbat nivelul amenzilor impuse de Comisia Europeana majoritatii bancilor din Austria, acuzate de a face parte dintr-un cartel incriminat pentru stabilirea nivelului dobinzilor imprumuturilor si depozitelor din Austria.

Acuzatie de impartire a pietei

Comisia Europeana a amendat in 2002 aceste banci, printre care se numara Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank si Bank Austria, o divizie a UniCredito, cu suma totala de 124,3 milioane de euro (165 de milioane de dolari) intr-un caz care a dus la dezvaluirea unor „incalcari socante" ale legislatiei antitrust. Cartelul format de bancile austriece purta numele de Lombard Club. „Nefiind contestat faptul ca acest cartel a acoperit in mare parte tot teritoriul Austriei, exista banuiala ca acest cartel a avut drept obiectiv impartirea pietei din Austria, ceea ce reprezinta o piedica pusa tranzactiilor intracomunitare", a precizat Curtea Primei Instante.

„Bancile nu au reusit sa elimine aceste banuieli, avind in vedere ca actiunile concertate ale acestora implica aproape toate institutiile de credit din Austria, precum si o gama larga de produse si servicii bancare", a continuat instanta europeana. Dupa aparitia unei serii de informatii in presa, Comisia Europeana a condus in 1998 o perchezitie la sediul bancilor mentionate si a confiscat sute de documente, printre care se numara corespondenta, intilniri si diverse decizii ale principalilor responsabili. Comisia Europeana a precizat ca acest cartel a fost unul foarte extins, citind unul dintre membrii Comisiei care a declarat ca acest cartel controla intreaga tara, „pina la cel mai mic sat".

Capitalul austriac domina in Romania

Capitalul austriac domina sistemul bancar romanesc, cu 26,6% din totalul celui strain si cu o pondere de 19,9% din total. Erste Bank, care a preluat Banca Comerciala Romana, ocupa primul loc din punct de vedere al activelor, iar Raiffeisen Bank este pe locul 3 in acelasi clasament.

Si la noi Consiliul Concurentei a sanctionat cu cite 3.000 lei Raiffeisen Bank Romania si Raiffeisen-Leasing International GmbH pentru omisiunea notificarii unei operatiuni de concentrare economica realizata in anul 2002 prin achizitionarea Camionaval Leasing Company.