Parlamentul European a votat ieri bugetul UE pentru 2007.Bugetul e mai mic decit cel pentru anul precedent (daca se exclud fondurile pentru Romania si Bulgaria) si orientat in primul rind pe stimularea cresterii economice.

Statele UE au alocat pentru bugetul european suma totala de 115,5 miliarde de euro, reprezentind 0,99% din productia economica anuala a blocului.

Bani multi pentru competitie

Cele mai mari sume au fost dedicate sporirii competitivitatii, inovatiei si progresului economic. Astfel, 54,9 miliarde de euro au fost alocati programelor de ajutorare a regiunilor sarace, pentru educatie, pregatire profesionala, inovatie, cercetare si dezvoltare. Totusi, cea mai mare parte din bugetul european continua sa fie destinata Politicii Agricole Comune, care a primit 56,3 miliarde de euro. Chiar daca Marea Britanie a insistat din nou pentru reducerea acestor fonduri, Franta si-a exercitat dreptul de veto pentru blocarea oricaror reduceri.

Comisarul european pentru Buget, Dalia Grybauskaite, a declarat ca bugetul pe 2007 reflecta o modificare in modul european de gindire, in sensul ca se va pune de acum un accent din ce in ce mai mare pe incurajarea acelor sectoare competitive.

Parlamentarii au alocat si 6,9 miliarde de euro pentru cheltuielile administrative ale Uniunii Europene, 6,8 miliarde de euro pentru ajutoare acordate altor state, precum si 1,2 miliarde de euro pentru cheltuielile legate de securitatea interna.